STTK: Työllisyysasteen nostamiseen olisi tarvittu lisää panoksia

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK katsoo, että hallituksen budjettiriihessä saavutettiin palkansaajien kannalta myönteisiä päätöksiä. Etenkin pitkään toivottu perhevapaauudistuksen edistyminen on hyvä asia.

Perhevapaauudistuksen valmistelu on askel oikeaan suuntaan erityisesti naisten työllisyysasteen ja tasa-arvon kannalta. On hyvä asia, että tässä päästään vihdoinkin eteenpäin, STTK:n pääekonomisti Ralf Sund kiittelee.

Hallituksella olisi ollut mahdollisuus käyttää taloustilanteen suomaa tilannetta panostamalla enemmän sellaisiin kohteisiin – ja vain sellaisiin – jotka pienentävät kestävyysvajetta. Näitä olisivat olleet tutkimus- ja tuotekehittelyyn ja koulutukseen tehtävät lisäpanostukset sekä aktiivisen työvoimapolitiikan tehostaminen.

– Mahdollisuuden vähentää Suomen velkaantumista pitkällä aikavälillä hallitus jätti käyttämättä.

Aktiivisen työvoimapolitiikan osalta tehtiin useita oikeansuuntaisia päätöksiä, kuten työnhakijan oikeus käyttää työttömyysturvaa päätoimiseen opiskeluun aikaisempaa laajemmin lisäämällä opiskeluoikeuksia työttömyysetuudella. Mahdollisuudet työllisyysasteen nostoon ovat nyt erinomaiset, panostukset työvoimapolitiikkaan tehoavat kun työpaikkoja on tarjolla takavuosia enemmän.

Myös palkansaajien verotuksen lievä alentaminen tuloverotuksen ja työttömyysvakuutusmaksun alennuksen kautta on myönteistä.

– Talouskasvua on syytä ylläpitää tukemalla kotimaista kysyntää. Tähän antaa mahdollisuuden myös se, että inflaatioriski on edelleen hyvin pieni. Lisäksi verotuksen laskulla voidaan avittaa edes hieman syksyn palkkaneuvotteluja, Sund summaa.

Hallitus ilmoitti siirtävänsä yritystukien leikkaamisen jatkovalmisteluun. STTK kannattaa yritystukien leikkaamista, mutta olisi toivonut asiassa ripeämpää käsittelyä.
– Yritystuet on todettu varsin kustannustehottomiksi. Tässä pätee hieman sama kuin perhevapaauudistuksessa – oikea suunta, mutta vauhtia olisi toivonut lisää, Sund sanoo.

Lisätietoja:
STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, puh: 050 – 563 4841

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 17 jäsenliittoa ja noin 520 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue