Viisastelijoiden vuosikymmen

Yhteiskunta

Suomi on saanut 100-vuotisjuhlavuotenaan kunnon tuulenpuuskan purjeisiinsa, kun talous on alkanut kasvaa yllättävän nopeasti. Navakkaa talouden myötätuulta jatkuu ainakin tämän vuoden, mutta tulevien vuosien tuulia on enemmän tai vähemmän vaikea ennustaa. Hirmumyrskyjä ei kuitenkaan horisontissa juuri nyt näy.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana viisastelijoiden mielestä suurin syy taloutemme ahdinkoon on ollut yleensä ammattiyhdistysliike. Mustekala, joka on ulottanut lonkeronsa kaikkialle yhteiskuntaan, mutta joka on liian kankea saamaan mitään aikaan. Viisastelijoiden mielestä kaiken yhteiskunnallisen kehityksen jarru on luonnollisesti ollut ay-liike.

Viisastelijoiden klubi koostuu enimmäkseen isokenkäisistä ja lompsaisista miehistä. Yhteistä jäsenille on arrogantti käytös ja vahvasti mutuun pohjautuvat mielipiteet. He itse ovat kuin maininki merellä syytellessään ay-liikettä. Kun talous ei kasvanut, vika oli ay-liikkeen. Kun tupoja tehtiin, vika oli ay-liikkeen. Kun eläkeuudistus ei edennyt, vika oli ay-liikkeen. Kun paikallinen sopiminen ei etene, vika on ay-liikkeen. Sentään siitä, että viiniä ei saa ruokakaupasta, ei ole ammattiyhdistysliikettä syytetty. Ainakaan vielä.

Ay-liike on ollut kovilla myrskyävällä merellä, kun aallot ovat sitä moukaroineet. Kompassi on pyörinyt vinhasti ja kapteeneilla on välillä ollut ongelmia suuntimisen kanssa, kun oma väki on halunnut vääntää ruoria mihin suuntaan milloinkin. Omia reittejään vapaasti surffailevia nuoria on ollut vaikea saada astumaan samaan laivaan. Kapinaa ei ole sentään noussut, vaikka matkan varrella on tehty myös vaikeita ratkaisuja.

On selvää, että ilman ammattiyhdistysliikettä suomalaisten tilanne olisi paljon huonompi. Olemme aallonmurtaja viisastelijoiden kovia maininkeja vastaan. Turvallisessa satamassa on hyvä rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Tämän kirjottaja ei muuten ymmärrä merenkäynnistä pätkääkään.

Antti Aarnio
elinkeinoasioiden päällikkö

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue