STTK:n puheenjohtaja Antti Palola Turun Kirkkopäivillä: Yhteiskuntavastuu kärsii maineen menetyksestä

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Tasa-arvoinen palkkaus

Turussa tänään alkaneilla Kirkkopäivillä STTK:n tilaisuudessa keskusteltiin rahan vallasta ja vastuusta. Puheenjohtaja Antti Palolan mielestä yritysten yhteiskuntavastuu on kokenut mainekolauksia ja näyttäytyy bisneksessä joskus vain sanahelinänä.

– Kun yhtiöt takovat hurjaa tulosta ja sen jälkeen ilmoittavat henkilöstövähennyksistä ja johdolle maksettavista bonuksista, se ylittää kansalaisten oikeudentajun. On myös vaikea ymmärtää yrityksiä, jotka laativat vastuullisuusraportteja, mutta jäävät kiinni ympäristönäkökohdat laiminlyövistä teoista tai omaa kilpailuasemaa vahvistavista huijauksista. Ympäristökysymyksissä yritysten vastuu on erityisen kova, sillä tänään tehtävät ratkaisut määrittävät tulevien sukupolvien hyvinvointia, Palola korostaa.

Palolan kanssa Kirkkopäivien keskustelutilaisuuteen osallistuivat hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta ja toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä. Keskustelua johdatteli piispa Kaarlo Kalliala.

Pitkään jatkunut talouskriisi on koventanut asenteita

Palola muistutti, että Suomi ja pohjoismaat ovat hyvinvointiyhteiskuntia, joissa tuloerot ovat perinteisesti olleet pienet. Verovaroin tuotetut hyvinvointipalvelut ja koulutus kuuluvat kaikille varallisuudesta riippumatta ja ovat perusta ihmisten yhdenvertaisuudelle.

– Pitkään jatkunut talouskriisi on koventanut asenteita. Se on luonut vastakkainasettelua menestyjien ja huono-osaisten kuten työttömien ja terveytensä menettäneiden välille. Kuitenkin kaikkien elämässä on hetkiä, jotka voivat suistaa elämän raiteiltaan. Olisi lyhytnäköistä hylätä yhteisvastuu, sulkea silmät huono-osaisuudelta ja uskoa vahvemman tai rikkaamman oikeuteen. Tämä olisi tuhoisaa yksilöille ja aiheuttaisi yhteiskunnallista levottomuutta, Palola arvioi.

Olisi lyhytnäköistä hylätä yhteisvastuu, sulkea silmät huono-osaisuudelta ja uskoa vahvemman tai rikkaamman oikeuteen.

Talouskriisi ja työttömyys ovat vähentäneet poliittisen päätöksenteon ennustettavuutta, voimistaneet populismia, lisänneet vastakkainasettelua ja vahvistaneet ääriliikkeitä.
– Suomikaan ei ole tältä välttynyt, vaikka meillä tilanne on muuta Eurooppaa ja pohjoismaita valoisampi. Aiemmin työllään menestyneet ihmiset kokevat, että talouskriisissä hedelmät eivät ole jakautuneet oikeudenmukaisesti vaan rikkaat ja menestyjät ovat korjanneet potin. Kuilun syveneminen – tai edes kuvitelma siitä – ei ole eduksi yhteiskunnan tasapainoiselle kehittämiselle.

Aiemmin työllään menestyneet ihmiset kokevat, että talouskriisissä hedelmät eivät ole jakautuneet oikeudenmukaisesti.

Tarvitsemme vastuullisempaa markkinataloutta

STTK:n mielestä eriarvoistumiselle ei pidä antaa periksi vaan vaalittava suomalaisen yhteiskunnan parhaita perinteitä.
– Tarvitsemme vastuullisempaa markkinataloutta. Yhteinen haasteemme on jättää hyvinvointiyhteiskunta lapsillemme parempana kuin sen itse saimme omilta vanhemmiltamme. Kaikista on pidettävä huolta, vahvistettava nuorten tulevaisuususkoa ja puolustettava kansalaisille tärkeitä arvoja kuten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä huolenpitoa lähimmäisistämme ja ympäristöstämme, puheenjohtaja Antti Palola totesi.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 17 jäsenliittoa ja noin 520 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue