Nykyinen työeläkeindeksi perusteltu – nuorten maksurasitusta ei pidä kasvattaa

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Palkansaajakeskusjärjestöt eivät kannata kansalaisaloitetta työeläkeindeksin muuttamisesta. Nyt käytössä oleva indeksi varmistaa osaltaan eläkejärjestelmän kestävyyden ja turvaa nuorten eläkkeet, järjestöt korostavat.

Työeläkejärjestelmä on osittain rahastoiva ja valtaosa eläkemenoista katetaan työnantajilta ja työntekijöiltä perittävillä maksuilla.

– Eläkkeiden rahastoinnilla varaudutaan ikärakenteen muutokseen ja siihen, että myös pieneneville nuoremmille ikäluokille pystytään aikanaan maksamaan kohtuullinen eläke, SAK, Akava ja STTK sanovat yhteisessä lausunnossaan.

– Toteutuessaan kansalaisaloite horjuttaisi vakavasti sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta, kun eläkerahastoja käytettäisiin suunniteltua enemmän nykyisten eläkeläisten ja lähellä eläkeikää olevien hyväksi, järjestöt painottavat.

Tuoreiden laskelmien mukaan eläkejärjestelmän maksutulo jää lähivuosina odotettua pienemmäksi heikon työllisyys- ja ansiokehityksen vuoksi.

– Työeläkejärjestelmän rahoitukseen kohdistuu jo nyt lisäpaineita. Kansalaisaloitteen esittämä indeksimuutos johtaisi työeläkerahastojen loppumiseen 2060-luvulla tai työeläkemaksun nostamiseen noin kuudella prosenttiyksiköllä, järjestöt huomauttavat.

Indeksimuutos ei tepsi eläkeläisköyhyyteen

Työeläkeindeksin muuttamista perustellaan kansalaisaloitteessa pienituloisten eläkeläisten aseman parantamisella. Palkansaajajärjestöt muistuttavat lausunnossaan, että kansalaisaloite ei koske takuu- ja kansaneläkettä eikä indeksin muuttaminen ole tehokas keino torjua eläkeläisten köyhyyttä.

SAK:n, Akavan ja STTK:n lausunto työeläkeindeksin muuttamisesta

***

Lisää aiheesta:

Tervetuloa työelämään >> Eläke

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue