Ammattiliitto Pron Malinen: Koulutusleikkaukset hiekoittavat kasvun latua


Ammatillinen koulutus

Hallituksen esittämät 190 miljoonan euron leikkaukset ammatilliseen koulutukseen hyväksyttiin eilen eduskunnassa. Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ihmettelee hallituksen halua syödä Suomelta kasvun eväitä ja kasvattaa nuorten syrjäytymisriskiä samaan aikaan kun Suomen Pankki on ilmoittanut talouden kääntyneen vihdoin nousuun.

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset hyväksyttiin eilen eduskunnassa. Ammattiliitto Pro on huolestunut leikkauksista sekä päätöstä seuranneesta hiljaisuudesta. Leikkauksista päätettiin samana päivänä kun Suomen Pankki kertoi Suomen jättäneen taantuman taakseen.

– On suorastaan hämmästyttävää etteivät tällaiset Suomen kilpailukykyä ja kasvun edellytyksiä syövät päätökset herätä yhteiskunnallista keskustelua juuri kun olemme vihdoin pääsemässä kasvu-uralle, kommentoi Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Suomen Pankki ilmoitti eilen Suomen talouden palanneen kasvuun, vuoden 2016 aikana yksityinen kulutus ja investoinnit ovat kasvaneet. Lisäksi Tilastokeskus ilmoitti teollisuuden liikevaihdon kasvaneen heinä-syyskuussa 2,3 prosenttia vuoden 2015 samaan tarkastelujaksoon verrattuna. 190 miljoonan euron leikkaukset vuorostaan ovat osa hallituksen kärkihanketta, toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformia.

Koulutus ei ole ainoastaan kilpailukyvyn ja talouskasvun avain, esimerkiksi Euroopan komission marraskuussa julkaistun koulutuksen seurantakatsauksen mukaan koulutus on täysin keskeisessä asemassa myös nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä ja aktiivisen kansalaisuuden tukemisessa.

– Hallituksen olisi ehdottomasti tehtävä kaikkensa jotta kansallisen kilpailukyvyn vahvuuksiin panostetaan. Suomen vahvuudet ovat korkeassa osaamisessa ja asiantuntijuudessa, siis juuri siellä mistä hallituksen leikkaukset nyt syövät pohjaa. Meillä ei ole varaa päästää nuoriamme syrjäytymään. Satojen miljoonien leikkaukset koulutuksesta on sama kuin jos hallitus löisi käsijarrun päälle kasvun suhteen. Ei Suomi näillä teoilla nouse, toteaa Malinen.