Eurooppa jyrähtää ilmaston puolesta


Ilmastonmuutos

Ilmastokokous Marokossa etenee suunnitelmien mukaisesti. Trumpin kokoinen varjo leijuu kokouksen yllä. Yleisesti optimismia piisaa: prosessi ei pysähdy eikä edes hidastu. Minusta USA:n uusi hallinto laittaa kapuloita rattaisiin, olen mielipiteineni vähemmistössä.

Vaikka Trumpin kokoinen varjo leijuu kokouksen yllä, yleisesti optimismia piisaa: prosessi ei pysähdy eikä edes hidastu.

Plenum-istunnossa kuultiin jyrähdys rapakon tältä puolelta. Ranskan presidentti Hollande totesi harvinaisen selväsanaisesti, että sovitut asiat pitävät, eikä ilmastosopimus ei ole hollitupa, josta lähdetään ja tullaan miten huvittaa. (Tämä oli hyvin vapaasti muotoiltu käännös.) Hollande mainitsi USA:n, varmemmaksi vakuudeksi, ettei jäisi mitään epäselvää. Hollande oli ensimmäinen isokenkäinen, joka oli täällä äänessä. Hänen viestiään lienee pohdittu porukassa.

Kansainvälinen ay-liike on tiivistänyt viestinsä kolmeen pointtiin. Ensinnäkin; kunnianhimon tasoa tulisi nostaa, toiseksi; ilmastomuutostahoitus kehittyville maille on varmistettava ja kolmanneksi oikeudenmukaiset siirtymät tulisi kirjata kaikkiin asiakirjoihin selkeästi.

Kansainvälinen ay-liike on tiivistänyt viestinsä kolmeen pointtiin. Ensinnäkin; kunnianhimon tasoa tulisi nostaa, toiseksi; ilmastomuutostahoitus kehittyville maille on varmistettava ja kolmanneksi oikeudenmukaiset siirtymät (just transition, ilmastonmuutostilanteen) tulisi kirjata kaikkiin asiakirjoihin selkeästi. Näillä mennään ja hyvä niin.

Kokoussalin seiniltä pisti silmään osuvia lauseita. Palkansaajien kannattaa kantaa huolta ilmastonmuutoksesta, sillä kuolleella planeetalla ei ole työtä. Vaihtoehtoista suunnitelmaa ei ole, koska ei ole vaihtoehtoista planeettaakaan.

Yksi pulma ei jätä rauhaan. Tämä touhu tuntuu kovin ylätasoiselta. Vaikka kansalaiset ovat yleisellä tasolla kohtuullisen tietoisia ilmastonmuutoksesta ja ovat ehkä valmiit jotain tekemäänkin, tämä sopimustoiminta on kuitenkin kaukana ihmisten arjesta. Ay-liikkeellä voisi olla paljonkin tekemistä jalkauttamiseksi. Rinta rinnan työehtojen parantamista ja maapallon pelastamista.