YK:n ilmastokokous: Maapallo pienoiskoossa


Ilmastonmuutos

YK:n ilmastokokous on huikaiseva spektaakkeli. Marrakechiin pystytetyssä telttakylässä ovat paikalla käytännöllisesti katsoen kaikki maailmaan maat. Koko maapallon väestö on edustettuna muutamalla neliökilometrillä. Tämä tuo uskoa ja luottamusta siihen, että ehkä Tellus saadaan pelastettua.

Olen ollut nyt kokouspaikalla 15 minuutia: asiasisisällöistä ei vielä uskalla paljon sanoa, vaikka Suomen valtuuskunnan yksi ilmastonmuutosveteraaneista, Sitran asiantuntija, Oras Tynkkynen kannusti kirjoittelemaan 15 minuutin tuomalla kokemuksella.

Olennaista on Pariisin sopimuksen toimeenpanosta huolehtiminen ja se, ettei prosessi pysähdy.

Pikagallup tuotti myönteisiä lausuntoja. Kokous etenee suunniteltuja latuja. Olennaista on Pariisin sopimuksen toimeenpanosta huolehtiminen ja se, ettei prosessi pysähdy. Pariisin sopimus ei vielä riitä, vauhtia on kiihdytettävä.

Kansainvälinen ay-liike Suomi muiden mukana on tukevasti myös läsnä kokouksessa. Ilmastonmuutoksen hillintä on palkansaajien edunvalvontaa mitä suurimmassa määrin.

Jättimäiset kokoukset pakkaavat olemaan jonottamista jonottamisen jälkeen. Tässä suhteessa Marokko yllätti positiivisesti. Kun kuusi vuotta sitten Kööpenhaminassa rekisteröityminen kesti vähintään 2,5 tuntia, niin täällä homma hoitui viidessä minuutissa. Se siitä pohjoismaisesta “tehokkuudesta” ja afrikkalaisesta “velttoilusta”.

Ralf Sund, STTK:n pääekonomisti

Sund osallistuu alkuviikosta YK:n ilmastokokoukseen Marokon Marrakechissa. http://cop22.ma/en/