Ilmastonmuutoksen torjunta: Kylmä kausi nostaa lämpöjä?


ilmastonmuutos koskee kaikkia

Maailman valtiot kokoontuvat 22. kerran ilmastonmuutoskokoukseen Marokossa. Vuosi sitten Pariisin kokouksessa aikaansaatiin läpimurto kun kunnianhimoinen ilmaston lämpenemistä rajoittava kattava sopimus saatiin kasaan. Riittävä määrä maailman maita ehti ratifioida sopimuksen juuri ennen nyt pidettävää Marokon kokousta.

Vaikka Pariisin sopimus on eräin osin löperö, se kuitenkin antaa uskoa, että maapallo saadaan pidettyä elinkelpoisena seuraavien vuosisatojen aikana. Sopimus tähtää ilmastonlämpenemisen rajaamisen 1,5 asteeseen (1990 alusta vuoteen 2050). Tavoite on kova, eikä se näytä uusimman tutkimustiedon nojalla toteutuvan. Pahimpien ilmastokatastrofien todennäköisyys on vähentynyt Pariisin sopimuksen myötä merkittävästi.

Tuotantotavat muuttuvat ja sen myötä työ. Muutokset työn sisällössä on tapahduttava turvallisesti, palkansaajien työsuhdeturvasta huolehtien.

Kansainvälinen ay-liike on aktiivisesti mukana ilmaston muutoksen torjunnassa. Kyse on sekä työn määrästä että työn sisällöstä. Ay-liike kampanjoi ilmastomuutosturvan puolesta. Tuotantotavat muuttuvat ja sen myötä työ. Muutokset työn sisällössä on tapahduttava turvallisesti, palkansaajien työsuhdeturvasta huolehtien. Asia on niin tärkeät, että sen soisi saavan sopimuksessa nykyistä keskeisempi asema. Varmin tapa synnyttää muutosvastarintaa on olla huolehtimatta turvasta muutoksissa.

Marokon kokouksen yllä on ihan viime vaiheessa kerääntynyt tummia pilviä. USA:n tuleva presidentti Donald Trump on kampanjansa aikana väheksynyt ilmastonmuutoksen hillintää. Epäselvää on vielä se missä määrin kampanjateemat toteutuvat USA:n presidentin politiikassa. Ensimmäiset merkit vaalien jälkeen ovat kuitenkin pahaenteisiä.

USA on ehtinyt ratifioida Pariisin sopimuksen, josta ei käden käänteessä pääse irti, mutta sopimuksen toimeenpanoa voi monin tavoin hidastaa.

Tulemme näkemään noin 4 vuoden kylmän kauden ilmastonmuutospolitiikan saralla.

Toivottavasti ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia, joiden lausunnon USA:n presidenttivaalin vaikutuksesta ilmastonmuutospolitiikkaa olivat rauhoittelevia, ovat oikeassa. Näyttää pahalta: tulemme näkemään noin 4 vuoden kylmän kauden ilmastonmuutospolitiikan saralla. Kylmä kausi tuottaa kiihtyvää lämpötilan nousua.

Ralf Sund, STTK:n pääekonomisti.

Sund osallistuu alkuviikosta YK:n ilmastokokoukseen Marokon Marrakechissa. http://cop22.ma/en/

***

Viattomuuden aika on ohi – ilmastonmuutos koskee kaikkia