STTK: Palkkaero kääntynyt kasvuun

Palkkatasa-arvo, Naisten palkkapäivä

Naisen palkka on Suomessa keskimäärin 83,3 prosenttia miesten palkasta.

– Viime vuonna naisten palkka oli 83,4 prosenttia. Nyt palkkaero on kääntynyt kasvuun, eli suunta on pielessä. Heikon talouskasvun jatkuessa on vaara, että ero kasvaa jatkossakin, STTK:n tasa-arvoasioista vastaava lakimies Anja Lahermaa toteaa.

Palkkatasa-arvo ja naisten palkkapäivä

Tänään vietetään vuosittaista Naisten palkkapäivää, joka määräytyy Tilastokeskuksen toisen vuosineljänneksen ansiotasoindeksin perusteella. Vuosipalkaksi muutettuna se merkitsee sitä, että naisten palkat on nyt maksettu ja loppuvuoden he työskentelevät ”palkatta”.

STTK pelkää miesten ja naisten välisen palkkaeron repeävän, jos palkkatasa-arvon edistämiseen ei panosteta kuin juhlapuheissa. Myös matalapalkkatyön lisääntyminen kasvattaisi sukupuolten välisiä palkkaeroja, sillä niiden tekijöistä suurimman osan arvioidaan olevan naisia.

– Palkkaero on suomalaisen työelämän häpeäpilkku, mutta luonnonlaki se ei ole. Palkkaeroja voidaan tehokkaasti kaventaa esimerkiksi oikeudenmukaisella palkka- ja sopimuspolitiikalla, työn vaativuuteen perustuvilla palkkausjärjestelmillä, tasa-arvosuunnitelmilla ja palkkakartoituksilla, tukemalla naisten uratavoitteita sekä yhteensovittamalla työ ja perhe-elämä nykyistä joustavammaksi, Lahermaa listaa.

STTK:n mielestä palkkasalaisuuden purkaminen edistäisi palkkatasa-arvon toteutumista ja samalla myös lisäisi palkoista sopimista paikallisesti.
– Jotta näin tapahtuisi, luottamusmiehellä tulisi olla oikeus saada edustamiensa työntekijöiden palkkatiedot ja –perusteet. Kuitenkin jokaisella työntekijällä on edelleen oltava oikeus kieltää omien palkkatietojensa julkistaminen, Lahermaa esittää.

Naisten ja miesten nykyistä tasaisempi perhevapaiden jakaminen on myös politiikassa kuuma keskusteluaihe.
– Keskustelua tarvitaan, mutta järjestelmän uudistaminen on saatava vauhtiin. Malleja on paljon ja niiden pohjalta on mahdollista luoda toimivat uudet käytännöt. Pelkkä lainsäädäntö ja raha eivät kuitenkaan yksin ratkaise asiaa. Tarvitaan asennemuutos ja erityisesti miesten on otettava suurempi rooli perhevapaiden käyttäjinä, Anja Lahermaa sanoo.

STTK:n jo perinteeksi muodostunutta palkkapäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Tämän vuoden tapahtuma on osa STTK:n loppuvuoden #tasavertainen –teemaa.

Lisätietoja:

STTK:n lakimies Anja Lahermaa, puh: 040 828 6845

Palkkatasa-arvo, Naisten palkkapäivä

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue