Ihmisiä ja työelämää -podcast: Pitäisikö perhevapaajärjestelmää kehittää?


STTK:n Ihmisiä ja työelämää -podcastin viidennessä osassa keskustellaan perhevapaajärjestelmästä. Keskustelijoina STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto ja kansanedustaja (kesk.) Annika Saarikko.

– Perhevapaajärjestelmä on kuin joulukuusi, jota jokainen hallitus ja kolmikanta yhteistyössä on koristellut hieman kauniimmaksi”, toteaa Annikka Saarikko podcastissa.

Saarikon mukaan vuosien saatossa kuusesta on tullut kauniimpi, mutta siinä sivussa  perhevapaajärjestelmästä on tullut monimutkainen. Hän toteaa haastattelussa, että järjestelmä kaipaa uudistamista, jotta siitä saadaan yksinkertaisempi, selkeämpi ja tasa-arvoisempi. Sen pitäisi tarjota myös enemmän valinnanvapautta ja joustoa.

Podcastissa keskustellaan myös nykyisen perhevapaajärjestelmän vaikutuksista miesten ja naisten palkkaeroihin. Saarikon mukaan järjestelmään pitäisi luoda elementtejä, jotka aidosti tukisivat perhevapaiden tasaisempaa jakautumista.

Miehen ja naisen palkkaerot ohjaavat siihen suuntaan, että valikointi usein osuu äitiin, jonka tulot on pienemmät ja sitä kautta on helpompi, että hän jää kotiin.