STTK:n edustajiston puheenjohtaja Merja Mäkiniemi: Yhteisestä tavoitteesta ei ole epäselvyyttä


Merja Mäkiniemi, STTK edustajiston puheenjohtaja

STTK:n edustajiston puheenjohtaja Merja Mäkiniemen mukaan palkansaajien tavoite on Suomen etu. Nyt Suomen talouskasvun vauhdittaminen, kilpailukyvyn parantaminen ja työpaikkojen luominen tuntuvat olevan vain palkansaajien harteilla. Mäkiniemi otti puheessaan STTK:n kevätedustajistossa Vantaalla 19.5.2016 esille negatiivisen vireen, joka Suomessa vaivaa työmarkkinoita ja työelämää laajemmin.

– Vaikka tilanne on hankala, yhteisestä visiosta ei ole epäselvyyttä. Meidän kaikkien yhteisenä tavoitteena on parantaa Suomen talouskasvua ja lisätä työllisyyttä – luoda työtä ja tehdä työtä, Mäkiniemi painotti.

Suomen talouden kääntäminen kasvu-uralle laitettu palkansaajien tehtäväksi

– Suomen talouden ja viennin kääntäminen riittävälle kasvu-uralle on laitettu pitkälti palkansaajien tehtäväksi. Työnantajien vastuuta ja rohkeutta työllistää ja investoida ei ole vaadittu kuin palkansaajapuolen puheissa.

Mäkiniemi kertoi STTK:n teettämästä Aula Research Oy:n tutkimuksesta.

– Tutkimus paljastaa karun totuuden tämän päivän työelämästä. Päällimmäisiä tunteita ovat kiire, vaativuus, epävarmuus ja tehokkuuden maksimointi. Työn murros ja työelämän yhä voimakkaampi pirstaloituminen lisäävät työntekijöiden välistä kilpailua ja epävarmuutta työpaikan saamisesta ja säilymisestä. Tutkimuksen mukaan työelämää ei koeta tasa-arvoiseksi, joustavaksi, palkitsevaksi eikä inhimilliseksi, Merja Mäkiniemi kertoi.

Mäkiniemen mukaan Suomi tarvitsee asennemuutoksen.

– Henkinen lama, pelko ja kielteisyys nakertavat palkansaajien ja myös työnantajien luottamusta tulevaan. Viimeistään nyt, kun usko suomalaisen työn tulevaisuuteen ja työllisyyteen on koetuksella, tarvitsemme asennemuutoksen.

– Palkansaajat eivät voi yksinään muuttaa Suomen suuntaa – myös työnantajien on arvostettava sitä työpanosta, jonka jokainen palkansaaja työpaikalleen antaa. Panostusta parempaan työelämään tarvitaan myös työnantajilta.

STTK:n edustajiston puheenjohtaja kertoi puheessaan Sosiaali- ja terveysministeriön laatimasta arviosta menetetyn työpanoksen aiheuttamista vähimmäiskustannuksista työpaikoille ja yhteiskunnalle.

– Kustannukset ovat arviolta 2 miljardia euroa kuukaudessa eli 24 miljardia euroa vuodessa. Luvut ovat järisyttävän suuria. Niitä voi verrata esimerkiksi valtiontalouden kestävyysvajeeseen, jonka suuruudeksi hallitus on arvioinut noin kymmenen miljardia euroa. Voikin kysyä, miksi maan hallitus tai työnantajat eivät ole tarttuneet asiaan voimakkaammin!, Mäkiniemi ihmettelee.

Lue Mäkiniemen puhe kokonaisuudesan: Merja-Mäkiniemi-puhe-sttkn-edustajistossa-19052016