Keskustan vpj. Annika Saarikko STTK:n edustajistossa: SOTE-uudistus on historian suurin liikkeenluovutus


Kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko totesi puheessaan STTK:n kevätedustajistossa tänään STTK:n edustavan niitä suomalaisia, jotka pitävät Suomea pystyssä työllään, osaamisellaan ja verorahoillaan.

– Te STTK:laiset olette niitä ihmisiä, jotka uskovat työn merkitykseen, joille sopii se ajatus, että työ ei tekemällä lopu, ja että työ on tehty tehtäväksi, Saarikko kuvaili.

Saarikko taustoitti SOTE-uudistuksen tilannetta.

– Tuntuu, että SOTE on nelikirjaiminen möhkäle, vaikea kehitettäväksi, mutta se vaatii pelotonta tähyilyä. Kun tehdään muutosta, se tarkoittaa sitä, että joku muuttuu. Panokset eivät ole pienet, Saarikko painotti.

– Näissä organisaatioissa työskentelee tällä hetkellä 250 000 henkilötyövuotta. Joista valtava osa on teidän jäseniä.

Saarikko totesi, että SOTE ja aluehallintouudistus on Suomen historian ylivoimaisesti suurin toimintojen uudelleenjärjestely ja liikkeenluovutus.

– Koen ymmärrystä sitä epävarmuutta kohtaan, joka työpaikoilla vallitsee tämän muutoksen ollessa käynnissä. Työn konkreettisten tekijöiden pitää päästä herrojen rinnalle sanomaan näkemyksensä. Tuleva lainsäädäntö antaa palveluiden uudistukselle raamit, mutta käytännössä muutos tehdään maakunnissa. Olemme linjanneet tarkasti myös työntekijöiden kuulemisen, Saarikko vakuutti.

Työterveyshuollolla vahva vaikuttavuus työikäisten työkykyyn

Saarikko otti puheessaan kantaa työterveyshuollosta tulevaisuudesta käytyyn keskusteluun.

– Työterveyshuoltoa on pidetty monikanavaisen rahoitusjärjestelmän yhtenä ongelmana. Toinen puoli tästä totuudesta on työterveyshuollon vahva vaikuttavuus suhteessa työikäisen väestön työkykyyn.

– Mielestäni tätä asiaa ei tulisi ratkaista ja muuttaa sote-uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa. Niin moni asia on yhteiskunnassa rempallaan, että keskityttäisiin korjaamaan ne ensin, Saarikko totesi.

Työelämän laatukysymykset ay-liikkeen agendalle

Annika Saarikko antoi STTK:lle kiitosta siitä, että työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen kysymyksiä on pidetty aktiivisesti agendalla.

– On erittäin hyvä, että ay-liikkeen agendalle mahtuvat myös työelämän laatukysymykset. Työ- ja perhe-elämän hyvä yhteensovittaminen on kaikkien etu. Suomalaista työelämää pitää muuttaa entistä perheystävällisemmäksi.

Saarikko pohti myös mitä voisi olla suomalainen perhevapaamalli 2020-luvulla.

– Miten saamme isät mukaan? Isille on nyt jo kiintiöity merkittävä osa vanhempainvapaasta, mutta käyttö laahaa perässä, Saarikko ihmetteli.