Vapaa liikkuvuus ei ole Euroopassa enää itsestäänselvyys


Keskustelu vapaan liikkuvuuden rajoittamisesta Euroopassa käy kuumana. Kysymys jakaa eurooppalaista ay-liikettä aivan kuten se jakaa EU:n jäsenvaltioita. Ay-liikkeen eurooppalaisen yhteisjärjestö ETUC:n johtoon kuuluvan Liina Carr näkee ilmapiirin koventuneen myös ay-liikkeen sisällä.

– On järjestöjä, jotka haluaisivat pystyttää muurit sekä jäsenvaltioiden välisille rajoille että Euroopan ulkorajoille. Jotain Kiinan muurin kaltaista kenties, Carr kertoo.

– Elämme poliittisessa ilmapiirissä, jossa vapaa liikkuvuus ei ole enää itsestäänselvyys. Monet ovat valmiita rajoittamaan myös EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta. Se koskee meitä kaikkia.

EU on saanut paljon kritiikkiä pakolaiskriisin hoidosta

– Pakolaiskriisin hoito ei ole ollut parasta mahdollista.  Taustalla on Eurooppa neuvoston sisäinen erimielisyys tavasta hoitaa kriisiä. Osa jäsenmaista ei ole missään vaiheessa halunnut ottaa pakolaisia vastaan, eivätkä halua sitä edelleenkään. Esimerkiksi monet Itä-Euroopan maat ovat muodostaneet tässä selvän rintaman. Asenteet ovat edelleen koventuneet Brysselin terrori-iskun jälkeen, Carr arvioi.

– Myös puhetapa on koventunut. Puhutaan pakolaisten uudelleensijoittelusta, ikään kuin puhuttaisiin tavaroista, joille pitää löytää säilytyspaikka. Ihmiset kriisin keskellä ovat monilta unohtuneet.

Yhteisten linjojen löytäminen on haastavaa ay-liikkeen sisällä ja tämä haittaa vaikuttamistyötä  esimerkiksi EU-komission agendalla olevassa lähetettyjen direktiivin uudistamisessa.

– Toistaiseksi ETUC:n kanta on auki, koska komission avoin kuuleminen aiheesta jatkuu vuoden loppuun. Komission maaliskuussa julkaisema esitys direktiivin sisällöstä on lisäksi varsin epämääräinen, jolloin tiukkoja reunaehtoja on vaikea asettaa.  Emme myöskään halua torjua esitystä, koska lähetettyjen direktiivin uudistaminen on meidänkin tavoitteissamme. Haluamme lähetetyille vähintään yhtä hyvän suojan, jonka esimerkiksi vuokratyödirektiivi jo takaa. Vuokratyöntekijöiden suojelu on tällä hetkellä lähetettyjä parempaa, vaikka sekään ei mielestämme ole riittävällä tasolla.

– Lainsäädännön tilkkutäkkimäisyys antaa mahdollisuuden etsiä porsaanreikiä työehtojen polkemiseksi. On päivänselvää, että jos lainsäädäntö antaa mahdollisuuden työehtojen dumppaukseen, sitä tapahtuu, Carr toteaa.

Virolaissyntyinen Liina Carr valittiin ETUC:n sihteeristöön viime lokakuussa Pariisissa pidetyssä kongressissa. Carr on tehnyt pitkän työuran Englannissa. Ay-ura käynnistyi 13 vuotta sitten Viron ay-keskusjärjestö EAKL:n kansainvälisten asioiden asiantuntijana. Carr oli pitkään myös Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen.

Suomessa SAK:n, Akavan ja STTK:n vieraana 22.4. käväisseen Carrin salkkuun kuuluvat  liikkuvuuskysymysten lisäksi myös muun muassa kauppapolitiikka. Agendalla ovat sekä EU:n ja USA:n välinen vapaakauppasopimus TTIP että esimerkiksi Kiinan markkinatalousstatus.

Lisätietoja: Liina Carrin CV
www.etuc.org

TEKSTI: Taina Vallander
KUVA: Paula Launonen