Pro vaatii henkseleitä työttömyysheikennyksille


Työttömyysturva

Ammattiliitto Pro on sopinut useimmille sopimusaloilleen neuvotteluajat työnantajaliittojen kanssa kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvottelujen käymiseksi. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström heitti märän rätin neuvotteluihin esittämällä heikennyksiä työttömien toimeentuloon. Prolla on noin 10 000 työtöntä jäsentä.
Pron hallitus päätti kokouksessaan 19.4., jatkaa alakohtaisia neuvotteluja, mutta jättää kaikkien neuvottelupöytien tulokset päätettäväksi vasta kokouksessaan 31.5. Pro käy neuvotteluja 60 sopimusalalla.

– Pro jatkaa kiky-neuvotteluja, mutta jättää kaikki sopimukset hyväksyttäväksi vasta 31.5. Sipilän hallituksen kannattaa siivota esityksistään työttömien työnäyte ja työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottaminen, jos Pro halutaan toukokuun lopussa mukaan kiky-sopimukseen, puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Työttömien toimeentuloa kurjistavat esitykset saivat täyslaidallisen

Sipilän hallituksen työttömien toimeentuloa kurjistavat esitykset sai Pron hallitukselta täyslaidallisen. Pro pitää törkeänä, että Sipilän hallitus tuo työelämän heikennysesityksiä ns. pöydän alta keskelle alakohtaisia soveltamisneuvotteluja.

– Sipilän hallitus myrkyttää joko ymmärtämättömyyttään tai tietoisesti neuvotteluilmapiirin ja neuvotteluhalut. Kikyn raamista sovittaessa näistä ministeri Lindströmin nyt esittelemistä työttömiä kyykyttävistä esityksistä ei ollut mitään tietoa. Neuvotteluperiaatteisiin on tähän asti kuulunut, ettei koko ajan pöydän ulkopuolelta viskota uusia asioita, Malinen sanoo.

Kikyn raamista sovittaessa näistä ministeri Lindströmin nyt esittelemistä työttömiä kyykyttävistä esityksistä ei ollut mitään tietoa.

Pron hallituksessa käytiin vakava ja tuohtunut keskustelu ministeri Lindströmin esityksistä. Pron hallitus on huolissaan erityisesti työttömien työnäytteestä ja työttömyyskorvausta alemman palkkatyön pakollisesta vastaanottamisesta.

– Puolen vuoden ilmainen työ voi käytännössä kääntyä pakkotyön kaltaiseksi. Pakkotyö on ILOn sopimusten vastaista. Työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottaminen on työttömälle epäinhimillinen taloudellinen riski, Malinen arvioi.
Ammattiliitto Pro on 120 000 yksityisen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä työskentelevien edunvalvontajärjestö. Pron toimialat ovat teollisuus, rahoitusala, palvelut ja ict- ja viestintäalat.

***

STTK:n hallitus: Työpaikkoja ei synny työttömän turvaa heikentämällä