Palkansaajajärjestöt: Hallitus suunnittelee pysyviä heikennyksiä työsuhdeturvaan

SAK, Akava ja STTK ovat erittäin huolissaan hallituksen aikeista heikentää työntekijöiden työsuhdeturvaa pysyvästi.

Hallituksen esitys työsopimuslain muuttamisesta mahdollistaisi työntekijän palkkaamisen määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perusteltua syytä.

Esitys lisäisi epävarmuutta työelämässä

Palkansaajajärjestöt arvioivat, että muutosesitykset lisäävät eriarvoisuutta työmarkkinoilla ja heikentävät määräaikaisten työntekijöiden asemaa entisestään. Pätkätyöhön liittyvät ongelmat koskettavat erityisesti nuoria naisia, joita on noin kolmannes kaikista määräaikaisista työntekijöistä.

– Lisääntyvät määräaikaisuudet voivat lisätä sosiaalitukien tarvetta ja heikentävät tasa-arvoa. Työelämän epävarmuuden vuoksi ihmiset eivät uskalla suunnitella perheenlisäystä ja koko elämä pyörii karikkoisten työsuhteiden rytmittämänä.

Työelämän epävarmuuden vuoksi ihmiset eivät uskalla suunnitella perheenlisäystä ja koko elämä pyörii karikkoisten työsuhteiden rytmittämänä.

Järjestöjen mielestä määräaikaisuuksien salliminen ilman perusteita johtaa mitä todennäköisimmin siihen, että osa pysyviksi aiotuista työsuhteista solmitaan jatkossa määräaikaisina. Tämä vaikeuttaa entisestään nuorten ja irtisanottujen pääsyä vakituisiin työsuhteisiin, järjestöt painottavat lausunnossaan.

SAK, Akava ja STTK korostavat, etteivät ne hyväksy hallituksen esittämiä lakimuutoksia. Järjestöt esittivät niiden tilalle määräaikaisuuden perusteiden vapauttamista pitkäaikaistyöttömien kohdalla. Yksikään järjestöjen esittämä työntekijöiden asemaa turvaava esitys ei edennyt esitystä valmistelevassa kolmikantatyöryhmässä. Esimerkiksi työntekijän irtisanoutumismahdollisuus myös määräaikaisesta työsuhteesta ei edennyt.

Jos hallituksen esitys kuitenkin etenee, edellyttävät palkansaajien keskusjärjestöt lakimuutosten säätämistä määräaikaisina sekä niiden vaikutusten arviointia.

Hallitukselta hatarat perustelut

Hallitus on kaventamassa työsuhdeturvaa myös lyhentämällä irtisanotun työntekijän takaisinottovelvoitetta yhdeksästä kuukaudesta neljään.

– Esitys heikentää entisestään irtisanomissuojaa, joka on Suomessa jo nyt heikompi kuin muualla Euroopassa, SAK, Akava ja STTK huomauttavat.

Hallitus perustelee lakimuutoksia työllistämisen kynnyksen madaltamisella ja yritysten kasvuhalukkuuden lisäämisellä. Näiden tavoitteiden toteutumisesta hallitus ei kuitenkaan pysty esittämään uskottavaa arviota.

SAK, Akava ja STTK jättivät perjantaina työ- ja elinkeinoministeriölle lausuntonsa hallituksen esitykseen työsopimuslain muuttamisesta.

SAK:n, Akavan ja STTK:n lausunto hallituksen esitykseen työsopimuslain muuttamisesta.

Lisätiedot

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n päälakimies Timo Koskinen, 040 731 2387
Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan vastaava lakimies Jaana Meklin, 0400 741 686
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n sopimusvastaava, lakimies Heli Ahokas, 0400 776 291

***

Taloudesta tiistaina: Työllisyyttä ei paranneta työsuhdeturvaa heikentämällä

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue