Uutishuone

Taloudesta tiistaina: Viron veromalli – taas

Viron veromalli putkahtaa säännöllisin väliajoin suomalaiseen talouskeskusteluun. Nyt laittoi lumipallon pyörimään ministeri Olli Rehn Suomenmaan blogissaan: ”Nyt on aika toteuttaa Viron kannustamana uudistus, jossa yrityksen vero­tet­ta­vasta tulosta voidaan tehdä varaus investointien kasvat­ta­mi­seksi.”

Ajatus – ilmeisen vilpitön – on, että työllistävät investoinnit lähtisivät liikkeelle, mikäli verokarhun ahnas koura ei pääse nappaamaan omiaan yrityksen tuloksesta.

Esitys on juridisesti mahdoton ja taloudellisesti kestämätön. Toivottavasti keskustelu laantuu mahdollisimman nopeasti ja kaikkien meidän energia saadaan kohdistettua vaikuttaviin toimenpiteisiin.

Viro sai poikkeuksen perin eriskummalliselle veromallilleen liittyessään 2005 EU:n jäseneksi. Samankaltainen järjestely taitaa Euroopassa olla vain Makedoniassa. EU ei – mitä suurimmalla todennäköisyydellä – sallisi moista veromallia käytettävän jossain vanhassa EU-maassa. Oli malli sitten hyvä tai huono – siihen ei Suomessa tulla siirtymään.

Ainakin lyhyellä aikavälillä valtion saamat verotulot romahtaisivat noin kahden miljardin verran. Samalla kasvaisi julkisen sektorin alijäämä vastaavalla summalla. Hallitus on neuroottisesti vahtinut velkaantumista, joten ei ole helppo ennustaa, että leikkauksia ja säästöjä olisi tiedossa välittömästi lisää.

Pidemmän aikavälin myötä yrityksiin verovapaasti jätetyt voittovarat kanavoituisivat investointeihin ja työllisyys kohenisi. Ennen pitkää palkkasumman kasvu siivittäisi verotulot merkittävään kasvuun ja aurinko paistaisi kesät talvet peräpohjolaan. Mukava tarina ei välttämättä ole tosi. Ei tämäkään – ikävä kyllä.

Viron veromallin kielteiset vaikutukset ovat selvät, mutta myönteiset uskon varassa. Eiköhän kääritä hihat ja jätetään haaveilut.

Ralf Sund, STTK:n pääekonomisti