Pron Malinen: Kehysriihestä lisävauhtia teollisuuteen ja rakentamiseen


Hallituksen suunnattava energiansa kasvun tukemiseen työehtojen polkemisen sijaan.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen pitää rohkaisevina tietoja niin teollisuuden investointien kuin rakentamisen piristymisestä. Malisen mukaan Sipilän hallituksen on syytä hakea lähikuukausina uutta otetta sen tukemiseksi. Energia on suunnattava nyt aivan muualle kuin tavallisten ihmisten työehtojen polkemiseen

– Tulevassa kehysriihessä on tehtävä päätöksiä, jotka vahvistavat teollisuuden ja rakentamisen nostetta. Kärkihankkeita on vietävä eteenpäin konkreettisin toimin, mutta rinnalle tarvitaan myös uusi vienti- ja investointipaketti, Malinen sanoo.

EK:n eilen julkaisemien tietojen mukaan tehdasteollisuuden kiinteät investoinnit kasvoivat viime vuonna 16 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Malinen yhtyy OP-ryhmän pääekonomistin Reijo Heiskasen arvioon siitä, että metsäteollisuuden ja teknologiateollisuuden korkea investointitaso osoittaa Suomessa toimivan teollisuuden olevan luomassa nahkaansa.

– Viennin kehitys on sakannut, koska monille tuotteille ei ole yksinkertaisesti löytynyt kysyntää. Tuotepaletin päivittäminen korjaa tilannetta. Ilman sitä kilpailukykykeskustelu on turhaa, Malinen muistuttaa.

Tilastokeskuksen tänään julkaisemien lukujen mukaan myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä oli syys–marraskuussa 10,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Liike- ja toimistorakentamisen kuutiomäärä jopa kaksinkertaistui.

– Rakentaminen on vauhdittunut. Suomessa riittää kuitenkin tärkeitä investointihankkeita, jotka ovat välttämättömiä toteuttaa enemmin tai myöhemmin. Näiden kasvun pullonkaulojen poistamiseen pitäisi ryhtyä kiireesti nyt, kun sillä on kansantalouden kannalta voimakkaan myönteinen vaikutus, Malinen painottaa.

– Infrainvestointien rinnalla, myös korjausvelkaa riittää lyhennettäväksi. Mahdollisuudet ovat merkittävät. Niitä ei pidä hukata myöskään energiamurroksen eteenpäin viemisen näkökulmasta.