Uutishuone

Taloudesta tiistaina: Suomi on rikkaiden paratiisi – vielä

Osallistuin kerran erään pääjohtajan läksiäisiin. Avauspuheenvuoron esittäjä vaati puheessaan suomalaisia suhtautumaan rikastumiseen positiivisemmin. Edessäni seisoi muutamia tunnettuja yritysjohtajia, satojentuhansien tai jopa miljoonien vuosituloja ansaitsevia, jotka yhdessä nyökytellen mutisivat, ettei Suomessa todellakaan hyväksytä rikastumista.

Tilanne oli jossain määrin absurdi. Rikkaaksi tulleet ihmiset valittivat rikkaana olemista, vaikka rikastuminen on ehkä yksi suomalaisten yleisimmistä unelmista. Aika harva meistä ei haluaisi rikastua.

Voiko omalla työllä sitten rikastua? Useimmille unelma rikastumisesta ei ehkä tarkoita tähtitieteellistä rikastumista, vaan kenties oman asunnon ostamista, mahdollisuutta matkailla ja ehkäpä vaikka kesämökin omistamista. Sellaisen rikastumisen tai pikemminkin vaurastumisen pystyy Suomessa palkkatyöllä lähes ammatissa kuin ammatissa toteuttamaan. Vaikeaa kenties, mutta yhä mahdollista.

Tilastojen mukaan Suomalaiset ovat todistetusti vaurastuneet viime vuosikymmeninä. Tilastokeskuksen varallisuustutkimuksen mukaan puolella kotitalouksista oli nettovarallisuutta (varat-velat) yli 123 000 € vuonna 2013. Varallisuus on kasvanut vuosikymmenestä toiseen, mutta samalla keskittyen jo entisestään varakkaille. Varakkain 10 % omistaa jo 45 % kaikesta nettovarallisuudesta ja vähävaraisin 50 % vain vajaat seitsemän prosenttia. Palkansaajia on jokaisessa varallisuusluokassa.

Suomi on rikkaiden paratiisi, sillä täällä saavat rikkaat elää rauhassa varallisuutensa kanssa. Suomalainen yhteiskunta on yhä melko eheä, vaikka viime aikojen tapahtumat sitä ravisuttavat. Kansalaiset luottavat yhä toisiinsa ja voivat elää rinnakkain, vaikka ehkä erilaisessa todellisuudessa.

Käärme on kuitenkin luikerrellut paratiisiin, sillä merkkejä yhteiskunnan sosiaalisesta rakoilusta on ilmassa. Esimerkiksi THL:n tutkimuksessa vuodelta 2013 rikkaiden ja köyhien eroja piti Suomessa liian suurina 78 %.a. Näin ajattelevien osuus oli kasvanut noin kuusi prosenttiyksikköä vuoteen 2004 verrattuna. Mitä enemmän Suomessa on ihmisiä, joiden toimeentulo heikkenee, sitä useampi pitää rikkaiden ja köyhien eroa liian suurena.

Omalla työllä pitää olla mahdollisuus vaurastua, mutta tärkeämpää on, että ihmisillä on mahdollisuus päästä käsiksi työhön ja oman varallisuusaseman parantamiseen. Silloin saavat rikkaat nauttia varallisuudestaan paratiisissaan ihan rauhassa myös tulevaisuudessa.