Juha Sipilä STTK:n edustajistossa: Työmarkkinoilla ei ole opittu elämään euroaikaa


– Uskokaa tai älkää, me elämme nyt nousukautta, totesi pääministeri Juha Sipilä puhuessaan STTK:n edustajistossa Helsingissä 9.12.2015.

Hän peräänkuulutti tekoja Suomen nostamiseksi taantumasta.
– Selittelyn on kerta kaikkiaan loputtava. Meidän pitää tehdä itse tarvittavat toimet.  Toivon, että te kaikki osallistuisitte keskusteluun kertomalla mitä pitäisi tehdä, ja miettimällä ennen kaikkea mitä minä ja me voisimme tehdä.

– Suomi on menettänyt ketteryytensä ja kykynsä uudistua, Sipilä totesi. – Minulla ei ole mitään muuta agendaa, kuin saada Suomi tästä seitsemän vuoden taantumasta nousun tielle. Minun pyyntöni on, että työssäkäyvät olisivat mukana talkoissa. Tuntuu erityisen kipeältä leikata eläkeläisiltä ja työttömiltä.

Pääministeri huomautti, että suomalaiset työmarkkinat eivät ole vieläkään sopeutuneet euroalueeseen. Järjestötasolla ei ole kyetty löytämään uusia keinoja talouden taantumien taltuttamiseen.

– Olemme valinneet taantumassa ainoaksi sopeutumiskeinoksi kasvavan työttömyyden.

Sipilä suomi työmarkkinajärjestöjä siitä, että sopimisen kulttuuri on hukattu.
–  Tänään osaamme enemmän rikkoa kuin sopia sekä etsiä tekosyitä sille, miksi emme  juuri nyt pysty sopimaan. Työmarkkinajärjestelmän näyttää olevan vaikeata sopia rakenteellisista uudistuksista, joilla kilpailukykyä voisi parantaa.

– Haluan erikseen todeta, että STTK on ollut neuvotteluissa erityisen ratkaisuhakuinen ja rakentava, pääministeri kiitteli.

Pakkolait eivät ole hallitukselle arvovaltakysymys

Sipilän mukaan hallituksen kilpailukykypaketin yksityiskohdat eivät ole hallitukselle arvovaltakysymys ja sopiminen olisi parempi keino
– Jokaisesta muutoksesta meitä tullaan hallituksena mätkimään. Hallituksen on kuitenkin edistettävä työllisyyttä kaikissa olosuhteissa.

– Lainsäätäjän keinot ovat karkeampia, kuin jos työmarkkinajärjestöt pääsisivät sopuun tarvittavista toimista. Lainsäädännöllä ei voida tehdä sitä, mitä työehtosopimuksilla voidaan, eli ottaa huomioon alakohtaisia erityispiirteitä.

Sipilä taustoitti hallituksen ajatusta paikallisen sopimisen lisäämisestä.
– Työehtosopimusjärjestelmän puitteissa tehtävä paikallinen sopiminen nähdään hallituksen mielestä ensisijaisena paikallisen sopimisen keinona. Erityistä huomiota pitää kiinnittää työntekijöiden tasavertaiseen asemaan sopijapuolena.

– Toivon, että saan teidät mukaan rakentamaan Suomen tulevaisuutta.