Mustan lumen talvi


Hallitus laittoi liikkeelle pakkolait, joiden turvin se uskoo kurovansa umpeen Suomen menetettyä kilpailukykyä vertailumaihin nähden. On vaikea nähdä yhtälöä,  jossa esimerkiksi hallituksen halu leikata julkisella sektorilla työskentelevien palkkaa toimisi sellaisenaan suomalaisen vientiteollisuuden veturina. Näin asia on hallituksen toimesta yritetty myydä joskin reilumpaa olisi ollut sanoa suoraan, että oikeasti halutaan vain leikata julkisen sektorin menoja.

Pakkolait ovat ehdollisia niin, että hallitus on luvannut vetää ne koska tahansa pois, jos työmarkkinapöydässä päästään hallituksen tavoitteita tukevaan ratkaisuun. Mahdollisen ratkaisun riittävyys ei siis riipu ainoastaan työmarkkinaneuvotteluista vaan suuressa määrin myös hallituksen arvioista. Aika näyttää, mikä piisaa tai ei piisaa.

Hallitus topakoitui laittamaan sote-uudistuksen liikkeelle. Esitys oli kaataa hallituksen, mutta parin yön valvomisen jälkeen yhteinen esitys vihdoin syntyi. Kukaan ei silti tiedä, kestääkö tämäkään malli lopulta esimerkiksi kuuluisaa perustuslaillista tarkastelua tai syntyykö tässä hallituksen mainitsemat 3 miljardin säästöt tai toteutuuko tosielämässä kansalaisten yhdenvertaisuus. Tärkeintä tuntui lopulta olevan, että hallitus ei kaadu. Ehkä se tässä asiassa oli hyvä, että ei kaatunut, sillä eiväthän edellisetkään hallitukset sotessa mitään aikaan saaneet.

Työmarkkinoilla, politiikassa ja taloudessa on todellakin syksy ja edessä mustan lumen talvi.

Työmarkkinoilla, politiikassa ja taloudessa on todellakin syksy ja edessä mustan lumen talvi. Kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti. Jos työmarkkinapöydissä saataisiin valmista ja jos se hallitukselle riittäisi, tarjolla on palkansaajille ainoastaan heikennyksiä ja malttia, ei etuja ja valttia. Jos ratkaisua ei synny, edessä on mitä todennäköisimmin rikkonainen ja hyvin levoton liittokierros, jolla tuskin vältytään työtaisteluilta. Yrityksillä menee edelleen heikosti ja yt:t sekä irtisanomiset seuraavat
toisiaan. Työttömyys kasvaa. Missään ei siis mene hyvin.

Epävarmuutta lisäävät myös esimerkiksi epävarmat talousnäkymät Kiinassa ja historiallinen kansainvaellus, jonka seurauksena Eurooppa natisee liitoksissaan ja koko EU:n vapaan liikkuvuuden idea on uhattuna. Tapana on toivottaa rauhaisaa joulun odotusta. Nyt tämä toivotus sisältää konkreettisen toiveen siitä, että vähitellen koittaisivat globaalilla, kansallisella ja aivan
lokaalillakin tasolla todellakin rauhallisemmat ajat.

Marja-Liisa Rajakangas, STTK