Finnwatch: Työelämäoikeuksien loukkaukset jatkuvat sairaalakäsineiden tuotannossa


Finnwatch - elämiseen riittävä palkka

Työelämän oikeuksia poljetaan edelleen sairaalakäsineitä tuottavassa Siam Sempermed -tehtaassa Thaimaassa. Asiasta kertoo Finnwatchin julkaisema seurantaraportti. Tehtaan valmistamia sairaalakäsineitä käytetään sairaanhoitopiireissä ympäri Suomen. Finnwatch on seurannut tehtaan työoloja vuodesta 2013.

Uusi raportti perustuu työntekijähaastatteluihin. Työntekijät kertovat tehtaan pitävän hallussaan työntekijöiden matkustusasiakirjoja, asettavan pakollisia tuotantotavoitteita sekä vähentävän siirtotyöntekijöiden palkoista suuria asiakirjamaksuja.

– Osa siirtolaisista on ollut tehtaan työoloihin niin tyytymättömiä, että he ovat karanneet tehtaalta paperittomina, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Aikaisemmin havaittuja ongelmista on myös korjattu. Työntekijät saavat nykyisin palkkakuitit ja työsopimukset nyt omalla kielellään, sairaslomien saaminen on helpompaa ja laittomat irtisanomiset on  lopetettu. 

Siam Sempermedin valmistamia käsineitä markkinoi Suomessa OneMed.

–  OneMed on auditoinut tehdasta aktiivisesti ja vaatinut tehtaan itävaltalaiselta osaomistajalta toimenpiteitä. Auditoinneilla ei kuitenkaan ole päästy käsiksi ongelmien syihin. Nyt tarvitaan enemmän vuoropuhelua suoraan thaimaalaisen tehtaan, ostajien ja kansalaisjärjestöjen kesken, Vartiala toteaa.

Sosiaalisesti vastuulliset hankinnat Suomessa lapsen kengissä

Finnwatchin mukaan sosiaalisesti vastuulliset julkiset hankinnat ovat Suomessa vasta alkutekijöissään.

– Julkisten hankintojen vastuullisuuteen tulisi kiinnittää Suomessa paljon enemmän huomiota. Syyllistämme kuluttajia tuotteiden vastuullisuudesta, mutta unohdamme samalla miljardeilla veroeuroilla tehtävät hankinnat.

Finnwatchin raportti kertoo ongelmista myös sairaalakäsineiden tuotannossa Malesiassa. Ansell-yritys valmistaa käsineitä suomalaiselle julkiselle sektorille käsineitä. Käsineitä markkinoi Suomessa Berner Medicali.

– Tehdas muun muassa takavarikoi työntekijöiden passeja, teettää pakotettuja ylitöitä sekä rajoittaa työntekijöiden liikkumista. Tiedot perustuvat ruotsalaisten julkisten hankkijoiden teettämään auditointiin, Finnwatch raportoi.

 

Eduskunta käsittelee syksyn aikana hankintalain kokonaisuudistusta.

Finnwatchin seurantaraportti (pdf) on ladattavissa täällä:

http://www.finnwatch.org/images/pdf/Semperit_FINAL_Finnish.pdf

Finnwatchin vuonna 2014 julkaistu Huolenpitoa käsistä, ei työntekijöistä -raportti on ladattavissa täällä: http://www.finnwatch.org/images/pdf/semperit_fi.pdf

 

Finnwatchin suositukset hankintalain valmisteluunhttp://www.finnwatch.org/fi/uutiset/329-35-muutosta-hankintalain-valmisteluun
Lisätiedot:
Sonja Vartiala
sonja.vartiala@finnwatch.org
044 568 7465
Finnwatch ry

***

Finnwatch julkaisi selvityksen elämiseen riittävän palkan laskemiseksi