PRO:n puheenjohtaja Jorma Malinen ETUC-kongressissa: Ay-liike ei ole syyllinen Euroopan talousongelmiin


Ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja Jorma Malinen kertoi Suomen ajankohtaisesta tilanteesta eurooppalaisen ay-liikkeen yhteisjärjestö ETUC:n kongressissa Pariisissa 1.10.

– Suomen hallituksen suunnitelmat tehdä heikennyksiä työehtoihin pakottavalla lainsäädännöllä romuttavat koko sopimusjärjestelmän pohjan ja ovat myös ILO:n yleissopimusten vastaisia, kuten pääsihteeri Guy Ryder totesi puheessaan täällä, Malinen sanoi.

Malinen tuomitsi Euroopan hallitusten tavan löytää keinoja talouskriisin ratkaisemiseksi vain kurittamalla palkansaajia.
– Suomen hallitus löysi keväällä pidettyjen vaalien jälkeen kaikkiin Suomen ongelmiin yhden syyllisen: ay-liikkeen.

– Eilen saimme tuenilmauksen Kreikan ay-liikkeeltä, joka on käynyt läpi samat kokemukset kuin me nyt. He tietävät, kirjeessä todettiin, että leikkaamalla ei kasvua synny!

Malinen painotti, että ay-liike on yhteiskunnan rakentava voima.

– Ammattiyhdistysliikkeen tulee jatkossakin osallistua kaikkiin yhteiskunnan tärkeimpiin ratkaisuihin. Sopimis- ja neuvottelutoiminnalla on Suomessa pitkät perinteet, joista haluamme pitää kiinni, Malinen painotti.

Jorma Malinen on ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja sekä STTK:n ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hän käytti STTK:laisen puheenvuoron eurooppalaisen ay-liikkeen yhteisjärjestö ETUC:n kongressissa Pariisissa 1.10.2015.