ILO:n pääjohtaja Guy Ryder: Eurooppa oli ennen työoikeuksien edelläkävijä


ILOn pääjohtaja Guy Ryder nosti eurooppalaisen ay-liikkeen yhteisjärjestön ETUC:n kongressissa pitämässään puheessa esiin Suomen, Britannian ja Kreikan esimerkkeinä maista, joissa ILO:n määrittelemät työntekijöiden perusoikeudet ovat joutuneet aivan yllättäen kyseenalaistuksen kohteeksi.
– Miksi juuri Eurooppa, jossa ILO:n perusoikeudet, kuten työntekijöiden oikeus lakkoon, ovat syntyneet, on nyt kyseenalaistamassa niitä, Ryder ihmetteli.

Hän korosti puheessaan ammattiliittojen kollektiivista neuvotteluoikeutta ja huomautti, että talous ei voi olla peruste kyseenalaistaa perusoikeuksia.

– Eurooppa ei ole, eikä voi olla irrallaan siitä kehityksestä, joka tapahtuu sen ympärillä. Vaikka rakentaisitte muureja ympärillenne, sodat ja talouskriisit vaikuttavat teihin, ette voi eristäytyä, Ryder totesi.

Guy Ryder korosti, että Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö on maailman menestynein esimerkki ay-liikkeen kansainvälisestä yhteistyöstä. Hän kutsui sen jäsenjärjestöjä osallistumaan aktiivisesti ILO-yhteistyöhön ja vuoropuheluun.

– Eurooppalaisella ay-liikkeellä on juuri uhatusta tilanteestaan johtuen erityinen velvollisuus jatkaa keskustelua ja samalla puolustaa oikeutta kollektiiviseen sopimiseen koko maailmassa, Ryder painotti.