STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja: Opiskelijat elävät viikonlopputyöllä


Emma Koskimaa, STTK opiskelijat

Kova väite, mutta se on monien kohdalla totta. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan noin kolmannes opiskelijoista tekee ilta-, yö ja viikonlopputyötä. Toisin sanoen työtä, jossa lisät muodostavat todella ison osan tuloista. Näin opiskelijat voivat keskittyä useampana päivänä viikossa opintoihinsa, samalla ylläpitäen säällistä elintasoa.

Opiskelijoilta on leikattu viime aikoina suoraan ja välillisesti todella paljon

Opiskelijoilta on leikattu viime aikoina suoraan ja välillisesti todella paljon. Lista on pitkä, mutta mainitsen merkittävimmät:

  • Opintotuen indeksisidonnaisuuden poisto jättää opiskelijoiden toimeentulon automaattisesti jälkeen muusta tulokehityksestä.
  • Hallitus kaavailee 150 miljoonan euron säästöjä opintotukeen. Se tuo muutoksia tuen suuruuteen ja/tai rakenteeseen. Mitä muutokset tarkalleen ovat, emme vielä tiedä.
  • Koulutuksen järjestäjiin kohdistetut säästöt tulevat olemaan satoja miljoonia. Tämä leikkaa opiskelijoiden ensisijaisesta tehtävästä, opiskelusta.

Eikö tämä riitä?
Ei ilmeisesti, koska hallituksen viime viikolla julkaisemat leikkauskaavailut iskevät kipeästi myös opiskelijoihin.

Esimerkiksi 8 tuntia lauantaina ja sunnuntaina työskentelevä tarjoilija menettäisi ansioistaan joka viikonloppu 22 euroa, palkan ollessa 11 euroa tunnissa. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 60–80 euron tulonmenetyksiä kuussa. Se on opiskelijalle erittäin suuri raha. Summalla maksaa 20–30 opiskelijalounasta..

Epävarmuus omasta toimeentulosta pidentää valmistumisaikoja

Ansiomenetykset voivat nousta kuukausitasolla kestämättömäksi, jos opiskelija esimerkiksi sairastuu. Hallituksen suunnittelema ensimmäisen sairaspäivän karenssi koskisi myös työssäkäyviä opiskelijoita. Vaikka opiskeluaika ei kestä pitkään, pitäisi opiskelijalla olla aito mahdollisuus tulla toimeen.

Epävarmuus omasta toimeentulosta ja nyt kasvava tarve työn tekemiselle opiskeluiden ohessa pidentää valmistumisaikoja.

Opiskelijoita ei saa missään nimessä kurjistaa yhtään enempää. Epävarmuus omasta toimeentulosta ja nyt kasvava tarve työn tekemiselle opiskeluiden ohessa pidentää valmistumisaikoja. Hallituksen päätökset sotivat hallitusohjelman tavoitteita vastaan.

Nyt on aika sanoa #stop lisien leikkauksille ja löytää tasapuolisempia vaihtoehtoja tilalle. Nähdään perjantaina Rautatientorilla! STTK-Opiskelijat löytää keltaisten banderollien luota!

Emma Koskimaa, STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

***

Onko mulla ikinä varaa ostaa omaa kämppää?