Eurooppalaiset työoikeudet laskevassa kurssissa


Työntekijöiden oikeudet Euroopasssa

Eurooppalaiset työoikeudet ovat huonontuneet vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Huolensa ilmaisi ay-liikeen maailmanjärjestön ITUCin pääsihteeri Sharon Burrow, jonka mielestä alamäki on kansainvälisessäkin vertailussa jyrkkä. Keskeinen syy Euroopan tilanteen huonontumiseen on useiden valtioiden soveltama tiukka talouskuri, jonka seurauksena on heikennetty palkkoja ja eläkkeitä sekä sosiaaliturvaa ylipäätään.

Euroopan maista tilanne on huonoin Kreikassa, joka ainoana EU:n jäsenvaltiona luokitellaan niin sanottuun ryhmään viisi, johon sijoittuvat työoikeuksien toteutumisen kannalta ongelmalliset maat. Selkeitä ongelmia on myös Romaniassa, Turkissa, Unkarissa ja Isossa Britanniassa, jotka kuuluvat kaikki kolmosryhmään. Suomi kuuluu useimpien EU-maiden tapaan edelleen ykkösryhmään, jossa havaitaan vain satunnaisia lieviä työoikeuksien loukkauksia.

Sharon Burrow korostaa, että perustavaa laatua olevat oikeudet kuuluvat kaikille työntekijöille. Hänen mukaansa ITUCin selvitys osoittaa, että työnantajat ja hallitukset käytännössä kaikkialla maailmassa joutuvat arvioimaan toimintaansa. Erityisen huolissaan hän on väkivallan lisääntymisestä työntekijöitä kohtaan.

Työntekijöiden kohtelu on kurjinta Arabian niemimaalla

Arabian niemimaan valtioissa rikotaan tällä hetkellä eniten työntekijöiden oikeuksia. Pahimpien valtioiden joukossa ovat Qatar, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Muita työoikeuksista piittaamattomia maita ovat mm. Valkovenäjä, Kiina, Kolumbia, Egypti, Pakistan ja Swasimaa. Tiedot ilmenevät ILO:n työkongressin yhteydessä julkaistusta ITUCin työoloindeksistä.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa julkaistussa selvityksessä on suuri osa maailman valtiot (141 valtiota) jaettu viiteen kategoriaan työoikeustilanteen perusteella. Lisäksi on 5+ luokka niille valtioille, joissa tilanne on erityisen huono. Heikoimmassa tyhmässä on pääosin sisällissodan repimiä maita, kuten Syyria, Libya, Palestiina ja Sudan.

Ikävimpiä esimerkkejä työoikeuksien loukkauksista löytyy Kolumbiasta ja Guatemalasta, joissa työolojensa parantamisen puolesta toimineita työntekijöitä on tapettu.

Lisätietoja ITUCin raportista: http://www.ituc-csi.org/ituc-global-rights-index-names

***

STTK haluaa työntekijöille paremman Euroopan: Työelämä- ja sosiaaliasiat kytkettävä EU:ssa talouden ohjaukseen