Mistä sinä luopuisit? – Maltillisia palkankorotuksia vai pidemmän työajan


STTK teetti Taloustutkimuksella tutkimuksen, jossa kysyimme, kumpaa suomalaiset haluavat: maltillisia palkankorotuksia vai pidemmän työajan.
Ei niin, että kukaan haluaisi varsinaisesti kumpaakaan ja edunvalvonnan näkökulmasta valinta onkin tyyliä: rutto vai kolera. Mutta tosielämässä ja tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa ei myöskään liene relevanttia unelmoida ruhtinaallisista palkankorotuksista tai lyhyemmästä työpäivästä
entisellä palkalla.

Kansa vastasi, että mieluummin malttia palkkoihin kuin pidempi työpäivä. Oikeastaan ei ollut merkittäviä eroja siinä, mistä vastaaja on kotoisin, kumpaa sukupuolta, millaisessa taloudessa elää tai mitkä ovat tulot. Vastaus ei edunvalvojaa yllätä. Jo pitkään on ollut näkyvissä, että ihmiset haluavat mieluummin leppoistaa elämäänsä kuin tehdä lisää töitä. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että moni vaihtaa vapaaehtoisesti lomarahoja vapaaksi – jos kohta niin on myös joidenkin pakko tehdä, kun työpaikalla etsitään säästöjä. Monet käyttävät vuorotteluvapaata ottaakseen hengähdystauon elämäänsä.

Nuorten maailmassa kova uratietoisuus on vaihtunut haaveeksi hyvästä elämästä, jossa työllä, levolla, perheellä ja vapaa-ajalla on selkeät roolit. Yhä useampi isä jää kotiin hoitamaan lastaan, vaikka se ei välttämättä lompakon näkökulmasta ole paras vaihtoehto. Itse olen huomannut, että kun ikää karttuu, työn ja levon on oltava jossain järjellisessä suhteessa. Kun työ on intohimo, se ei aina ole ihan helppoa. Jos päivät ovat ympäripyöreitä eikä ehdi esimerkiksi kunnolla syödä tai käydä happihypyllä, alkaa laatu kärsiä. Niin konkreettisissa tuotoksissa kuin ajattelussakin. Lepo ja loma suojaavat aivoja ja kroppaa.

Mutta jos kaikki vain haluavat enemmän vapaa-aikaa ja vähemmän työtä ja kun näyttää siltä, että työpaikkoja ei digitalisaation edetessä ainakaan synny lisää, mistä otamme rahat tulevaisuuden hyvinvointivaltion ylläpitoon. Tätä kysymystä on mielestäni pohdittu ja siitä keskusteltu
aivan liian vähän. Verotulot syntyvät työstä. Jos ei ole työtä, ei makseta veroja. Mistä olet valmis tinkimään, jos erilainen leppoistaminen jatkuu, työttömyys jatkaa kasvuaan eikä verotuloja
kerry? Sitä voisimme pohtia esimerkiksi kesäkeinussa poutapilven alla. Kun syksymyrskyt tulevat, muistellaan silloin kesää.

Lue lisäätutkimuksesta: Suomalaiset ottaisivat mieluummin maltilliset korotukset kuin pidentaisivat tyoaikaansa

***

STTK tutki: Suomalaiset toivovat lyhyempää työaikaa, mutta arvioivat sen pitenevän