Hallitusohjelman vaikutukset keskituloiselle Toimisten perheelle


Keskipalkkaisen perheen talous

Myös STTK:lainen keskituloinen Toimisen perhe seurasi budjettiriihen päätöksiä silmä tarkkana ja arvioi sen vaikutuksia talouteensa tulevina vuosina.

Keskituloisen ansiotulojen verotus kevenee hieman

Ensin hyvät uutiset. Ansiotulojen verotus kevenee hieman. Keskipalkkaisille Toimisille tämä tarkoittaa 3300 euroa kuukaudessa ansaitsevalle Erkki Toimiselle noin 15 euroa kuukaudessa ja 2500 euroa kuukaudessa ansaitsevalle Tiina Toimiselle noin 17 euroa kuukaudessa. Ansiotulojen verotukseen voi lisäksi tulla lisäalennus jos työmarkkinajärjestöt pääsevät sopuun yhteiskuntasopimuksesta syksyllä. Tosin se voi sisältää myös Toimistenkin ostovoimaa heikentäviä asioita.

Sitten niitä huonompia uutisia. Asuntolainan korkovähennystä leikataan nopeutettuna. Toimisilla on asuntolainaa 150 000 euroa. Vuonna 2019 vaikutus ostovoimaan olisi vain noin 5 euroa kuukaudessa vuoteen 2015 verrattuna tämän hetken hyvin alhaisella korkotasolla. Korkovähennyksen vaikutuksen riski Toimisilla liittyykin korkotason mahdolliseen selvään nousuun.

Ajoneuvoveron nousu vaikuttaa yhden auton omistaviin Toimisiin noin 2,5 euroa kuukaudessa. Toisaalta jos Toimiset päättävät vaihtaa autoa, niin sen hankintahinta on autoveron laskun myötä vähän pienempi kuin aiemmin.

Lapsilisien indeksijäädytys koko vaalikaudelle leikkaa myös Toimisten ostovoimaa. Kahdesta lapsesta saa nyt lapsilisiä 201 euroa kuukaudessa, ja jos inflaatio olisi 1,5 prosenttia, niin lapsilisiä ennen hallitusohjelman vaikutuksia olisi korotettu 3 eurolla vuonna 2016. Tämä korotus jää siis saamatta, samoin käy vuosina 2017, 2018 ja 2019.

Verotuksen painopiste muuttuu aavistuksen

Toimisten perheen ostovoimaa heikentävät myös myöhemmin tarkemmin määräytyvät jäteveron, energiaveron ja kiinteistöveron nousu. Veneveron käyttöönotto ei vaikuta Toimisiin koska heillä on vain soutuvene. Isän haaveilema moottoriveneen hankinta tosin siirtyy. Myöskään tupakkaveron nousulla ei ole tupakoimattomille Toimisille vaikutusta. Eri maksujen ja sakkojen nousun vaikutuksia Toimisten talouteen on vielä liian aikaista arvioida tarkemmin.

Toimisille ei tapahdu verotuksen osalta juuri keventymistä mutta ei suurempaa kiristymistäkään. Verotuksen painopiste muuttuu aavistuksen siten, että käteen jää hieman enemmän rahaa kuin ennen, mutta välillisten verojen korotukset (mm. haittaverot), verovähennysten leikkaukset (asuntolaina) ja lapsilisien indeksien jäädytykset syövät tämän hyödyn. Koska osa muutoksista on vielä auki ja lisäksi ehdollisia (yhteiskuntasopimus), niin vasta elokuussa voimme tarkemmin katsoa kuinka hallitusohjelma vaikuttaa Toimisten talouteen.

***

STTK:laisen Toimisten perheen talouden muutos hallituksen kilpailukykypaketin jälkeen