Uuno Turhapuro kävi täällä?


Kuntauudistus – kaatui. Soteuudistus – kaatui. Pisara-hanke –kaatui. Metropolihanke – kaatui. Paperittomien terveydenhoito – kaatui. Lukion ja ammattikorkeakoulujen rahoituslaki – kaatui…

On hyvä, että tämä hallitus on nyt työnsä tehnyt. Tai pitäisikö sanoa tekemättömyytensä tehnyt. Hallituksen loppusuoran kaatuilu alkoi jo muistuttaa uunoturhapuromaista huvinäytelmää. Hallituksen paljon puhutusta rakennepaketista taisi toteutua ainoastaan eläkeuudistus ja senkin neuvottelivat työmarkkinajärjestöt. Jotain pientä lillukanvartta on katkottu, mutta mainetekoja ei jää historian kirjoihin.

Se tässä sitten mietityttääkin, että miten isosti tai pienesti uusi hallitus laittaa tuulemaan. Viittä vaille ennen vaaleja olemme saaneet kuulla erilaista työ-, vero-, säästö- ja kohennuspuhetta. Vaalien jälkeen selvää on, että muutos on edessä. Arvioin, että kun kansa nyt napisee, että tämä hallitus ei tehnyt mitään, muutaman kuukauden kuluttua kansa napisee siitä, että uusi hallitus tekee.

Se, mitä edessä on, osuu jonkun kukkaroon, työpaikkaan, etuuteen tai tukeen, veikkaan. Koska se olisi itkuitta tapahtunut? Aina jotakuta ryhmää tai yksilöä sattuu.

Erilaiset raportit, ruotsin ex-valtiovarainministerin Anders Borgin tuoreimpana, ovat listanneet Suomen talouden, työelämän ja kilpailukyvyn  ongelmat ja haitat. Työmarkkinajärjestöt, poliitikot ja talousvaikuttajat  jakavat saman käsityksen maan tilasta. Siitä ollaan yksimielisiä,  että jotain on nyt todellakin tehtävä. Keinojen kohdalla yhteisymmärrys repeää.

On tärkeä erottaa se, mitä ajetaan ideologisista syistä ja mikä on oikeasti tärkeää ja tarpeellista ja esimerkiksi kokoluokaltaan toimenpide,  jolla oikeasti on merkitystä. Halua uskoa, että valistunut kansalainen kykenee tämän eron tekemään. Toivottavasti se myös ohjaa äänestyspäätöstä
enemmän kuin esimerkiksi kravatin väri, kiva hymy tai nätti mekko.

Kirjoitus on julkaistu STTK-lehdessä 2/2015.