Neuvottelujärjestelmän kehittäminen kariutui työnantajien realismin puutteeseen

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n työvaliokunta totesi, että neuvotteluja sopimus- ja neuvottelujärjestelmän kehittämisestä ei ole tässä tilanteessa perusteltua jatkaa. STTK:n mielestä neuvottelut kariutuivat työnantajien realismin puutteeseen.
– Palkansaajat kävivät neuvotteluja tavoitteenaan neuvottelujärjestelmän aito kehittäminen. Tärkeintä olisi edistää paikallistasolla luottamusta palkansaajien ja työnantajien välillä. Vaikuttamalla työtaistelutoimien taustalla oleviin syihin jo etukäteen vähennetään työmarkkinahäiriöitä. Neuvottelujen loppusuoralla on käynyt täysin selväksi, että työnantaja tavoittelee vain työrauhavelvoitteen rikkomisesta määrättävien sakkojen roimaa korottamista. Työnantajien joustamattomuus johti siihen, että neuvotteluissa ei näillä näkymin voida edetä, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

STTK haluaa kehittää kolmikantaisesti työelämän pelisääntöjä ja työrauhajärjestelmää, jota muuttuva työelämä edellyttää.
– Tämä neuvottelukierros paljastaa työnantajien lukkiutuneet asenteet. Työnantajat hakevat ainoastaan nykyistä kovempia sanktioita tilanteissa, joissa työntekijät reagoivat työnantajien vääriin toimintatapoihin ja sopimusrikkomuksiin. Jos pelisääntökeskusteluissa halutaan edetä – ja mielestäni se on välttämätöntä – työnantajilla on nyt peiliin katsomisen paikka, Palola sanoo.

STTK muistuttaa, että Suomen työmarkkinat ovat melko rauhalliset ja työtaisteluja on vähän.
– Työrauha myydään siellä missä sopimukset tehdään. Laittomat työnseisaukset eivät ole kenenkään etu eivätkä tavoite, mutta ääritilanteissa niihin ajaudutaan. Ylilyöntejä pitäisi ehdottomasti välttää. STTK toivoo jatkossakin keskustelua työrauhaa rikkovien seikkojen syistä, ei vain seurauksista. Silloin neuvotteluissakin voidaan saada tuloksia aikaan, puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue