Pro: Vuokratyöyritykset polkevat palkkoja ja kiertävät veroja


Vuokratyöntekijöihin sovelletaan teollisuuden rakennustyömailla väärää työehtosopimusta. Toimihenkilöt menettävät bruttoansioissaan yli 1000 euroa kuukaudessa.

Monilla teollisuuden rakennustyömailla kuten Olkiluodossa vuokratyötä välittävät yritykset käyttävät väärää työehtosopimusta palkatessaan toimihenkilöitä työmaille. Rakennustyömailla käytetään runsaasti vuokrayritysten palkkaamaa työvoimaa esimerkiksi teknisinä tarkastajina, asiantuntijoina ja esimiehinä. Vuokratyöyritykset noudattavat heihin toimistovuokratyöhön tarkoitettua Henkilöstöpalvelualan työehtosopimusta. Kyseisen työehtosopimuksen soveltamisalat ovat toimisto-, taloushallinto- ja ict-alan tehtävät sekä lisäksi henkilöstöpalveluyrityksen oman toimiston henkilökunta.

– Kyseisessä työehtosopimuksessa todetaan sen soveltamisalasta, ettei sitä voi noudattaa alihankintaan liittyvissä tilanteissa tai sopimuksissa. Henkilöstöpalvelualan yritykset käyttävät häikäilemättömästi väärää työehtosopimusta työehtojen ja palkkojen polkemiseksi, toteaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Henkilöstöpalvelualan työehtosopimusta käytetään rakennustyömailla sellaisiin työtehtäviin, joita kyseisellä työehtosopimuksella ei ole ollenkaan määritelty. Teollisuuden rakennustyömailla tulee käyttää teollisuuden työehtosopimuksia, jotka ovat yleissitovia. Teollisuuden esimies- ja asiantuntijatehtävissä rakennustyömailla tulee noudattaa Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimusta.

– Näillä kahdella työehtosopimuksella on ratkaiseva palkkauksellinen ero. Henkilöstöpalvelualan palkkataulukoiden haitari esimerkiksi rakennustyömailla on 1550–1990 euroa kuukaudessa. Oikea alalla sovellettava työehtosopimus (Pron teknologiateollisuuden tes) määrittelee toimihenkilöiden työtehtävät palkkataulukossaan 3500–3700 euron haitariin. Sopimuksella ja sopimuksella on siis eroa, myös palkansaajalle, Malinen huomauttaa.

Väärän sopimuksen noudattaminen tarkoittaa vuokrayritysten kautta työskenteleville rakennustyömaiden asiantuntijoille ja esimiehille vuodessa jopa 20 000 euron bruttoansioiden menetystä. Esimerkiksi Olkiluodon työmaalla tämä voi tarkoittaa pitkään työskennelleelle asiantuntijalle jopa 100 000 euron bruttoansioiden menetystä tähän astisen työsuhteensa aikana.

Ammattiliitto Pro vaatii, että vuokratyösuhteeseen liittyvien työehtojen polkeminen tulee estää lainsäädännöllisillä toimenpiteillä tulevalla hallituskaudella.

– Sopimuksen noudattamisella on merkitystä myös verotuksellisesti, koska valtio ja kunnat jäävät ilman oikean sopimuksen palkkojen maksamisesta kertyviä verotuloja. Käytännössä vuokratyöyritykset sortuvat valtion näkökulmasta harmaan työn käyttöön, väittää Malinen.

– Tämä syöpä on aggressiivisesti leviämässä muillekin toimialoille, joissa vuokratyö on yleistymässä, toteaa Malinen.