Uutishuone

Meitä on liian vähän – Sisäinen turvallisuus on vaakalaudalla

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry jäsenineen marssii Suomen sisäisen turvallisuuden puolesta tänään 19.11.2014 Helsingissä. Laadukkaat ja toimivat valtion palvelut ovat Suomen kilpailuetu. Toimiva sisäinen turvallisuus ja oikeusjärjestelmä mahdollistavat myös yritysten toiminnan ja investointien tekemisen.

– Valtionhallinnon eri tuottavuusohjelmat ovat kuitenkin vieneet turvallisuuspalvelut yhä kauemmaksi niiden tärkeimmältä asiakkaalta eli kansalaiselta. Poliisit, oikeushallinnon ja hätäkeskuksen työntekijät ovat tuoneet esille resurssipulasta johtuvat ongelmat, sanoo Jonne Rinne Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry:n (SPJL) valtuuston puheenjohtaja.

Poliisien määrä on vähentynyt voimakkaasti 2010-luvulla. Suomessa yksi poliisimies vastaa 733 asukkaan turvallisuudesta. Eurooppalainen keskiarvo on 400 asukasta per poliisimies. Hätäkeskuslaitoksenkin resursseja leikataan. Vuoteen 2016 mennessä hallinto- ja tukihenkilöstöä vähennetään 20 prosentilla. Lisäksi syyttäjäpuolella on nostettu esille yt-neuvottelut ja niiden kautta henkilöstön vähentäminen, ellei leikkauksista luovuta. Työntekijät kysyvät, kuinka kaikki lakisääteiset tehtävät pystytään hoitamaan.

Sisäinen turvallisuus ja luottamus sen vartijoihin ei ole sattumaa, vaan pitkäjänteisen ja hyvin tehdyn työn tulos. Näyttää kuitenkin, että jo vuonna 2018 poliisien määrä laskenee jopa alle 7000. Nopeita ratkaisuja tilanteen korjaamiseen ei ole olemassa, sillä poliisikoulutus kestää kolme vuotta.

– Tilannetta voitaisiin pyrkiä korjaamaan palkkaamalla työttömät poliisit, sekä muualle valtiolle tai yksityiselle sektorille työllistyneet poliisit. Lisäksi tällä hetkellä määräaikaisina työskentelevät lähes 400 poliisia pitää vakinaistaa. Nykyisellä tiellä ei enää voida jatkaa.

SPJL:n jäsenten odotukset ovat korkealla ministerit Räsänen ja Henriksson asettamalle 7.11.2014 parlamentaariselle työryhmälle. SPJL:n jäsenet haluavat työskennellä Suomessa, jossa on oikeudenmukainen, toimintavalmis ja korkeatasoinen sisäinen turvallisuus.

Lisätietoja:

Jonne Rinne
valtuuston puheenjohtaja
Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry.
jonne.rinne@spjl.fi
050 399 8795

Lisäksi:
Tapahtumia Senaatintorilta 19.11. klo 13:00 alkaen Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa (@SPJL_PO #pliis #poliisi #marssi #senaatintori).