Antti Palola: Ensin käydään vaalit, sitten vasta työmarkkinaneuvottelut


Työmarkkinajärjestelmä

STTK:n hallitus keskusteli tänään työmarkkinoiden sopimusnäkymistä. Hallitus arvioi, että on aivan liian ennenaikaista pohtia työllisyys- ja kasvusopimuksen mahdollista jatkoa tai sen kustannusvaikutuksia.

– Ensin käydään eduskuntavaalit. Niiden jälkeen maan hallituksen ohjelma ja esimerkiksi verolinjaukset antavat askelmerkit myös työmarkkinaneuvotteluille, arvioi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Palola on silti ilahtunut työnantajapuolen viesteistä, jotka antavat tunnustusta keskitetylle työmarkkinamallille ja liputtavat sille jatkoa.

– Suomi rämpii talouden ja työttömyyden suossa eivätkä tulevaisuuden näkymät ole hyvät. Seuraavan työmarkkinaratkaisun on oltava tasapuolinen ja huomioitava yritysten tilanne, palkansaajien ostovoiman turvaaminen ja työllisyyden vahvistaminen.

Seuraavan työmarkkinaratkaisun on oltava tasapuolinen ja huomioitava yritysten tilanne, palkansaajien ostovoiman turvaaminen ja työllisyyden vahvistaminen.

Sopimuksen kestoa tai korotusten tasoa on tässä vaiheessa tarpeetonta arvioida. Palola huomauttaa, että työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkaminen ei ole mikään automaatti.

– Jos ensi kesäkuussa ei löydy yhteistä näkemystä sopimuskorotuksesta, osapuolilla on oikeus irtisanoa sopimus päättymään ensimmäisen sopimusjakson loppuun.

Pelkkä palkoista sopiminen on lyhytnäköistä

STTK on hyvin huolissaan työnantajien haluttomuudesta edistää työelämän laatuasioita.

– Pelkkä palkoista sopiminen on lyhytnäköistä yritysten ja työpaikkojen pitkäjänteisen kehittämisen näkökulmasta. Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan työmarkkinoiden sopimusjärjestelmän uudistamisesta.

STTK toivoo neuvotteluista tuloksia, jotka vahvistavat palkansaajien turvaa työelämän kiistatilanteissa. Hyvä lopputulos vahvistaisi luottamusta muissakin neuvottelupöydissä.

– Parasta turvaa ovat reilu työelämä ja pelisääntöjä kunnioittava sopiminen. Palkansaajien kyykyttäminen esimerkiksi sopimusshoppailulla tai lakkosakkouhkailuilla eivät luottamusta edistä, Antti Palola arvioi.

***

Lisää aiheesta: Paikallinen sopiminen