Minna Helle valtakunnansovittelijaksi


Minna Helle

Valtioneuvosto nimitti 6.11.2014 valtakunnansovittelijan virkaan Minna Helteen. Hänen nelivuotinen toimikautensa alkaa 1.1.2015 ja kestää vuoden 2018 loppuun. Viran nykyisen haltijan Esa Longan määräaika tehtävässään päättyy 31.12.2014.

Oikeustieteen kandidaatti Minna Helle työskentelee tällä hetkellä edunvalvontajohtajana Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry:ssä. Sitä ennen hän on toiminut johtajana Työeläkevakuuttajat TELA ry:ssä (2011–2013) ja Akava ry:ssä (2009–2011) sekä edunvalvontajohtajana Tehy ry:ssä (2006–2009), lakimiehenä ja neuvottelupäällikkönä Akava ry:ssä (2000–2006) sekä työehtoasiamiehenä Suomen Journalistiliitossa (1997–1999).

–  On hienoa tulla valituksi tähän tehtävään ja suhtaudun tulevaan työhön vakavasti ja tosissani. Odotan innolla työn alkamista, vaikka samalla olo on haikea, sillä aikani STTK:ssa jäi turhan lyhyeksi, Minna Helle kertoo.

– Sovittelujärjestelmän toimivuus on tärkeä osa toimivia työmarkkinoita. Nykyisessä globaalissa toimintaympäristössä riitojen joutuisan ratkaisemisen merkitys on vain entisestään korostunut. Sovittelujärjestelmän kehittäminen on osa neuvottelujärjestelmän uudistamistyötä, joka on parhaillaan työmarkkinajärjestöjen neuvottelupöydällä. Toivon, että tämä työ saadaan maaliin ja se tuo osaltaan uusia eväitä myös sovitteluun, Helle kuvaa neuvottelujärjestelmän kehittämistyötä.

Valtakunnansovittelijan virkaan haki kahdeksan henkilöä. Työ- ja elinkeinoministeriö kuuli virantäytön yhteydessä myös työmarkkinakeskusjärjestöjä.

– Sovittelijan tehtävänä on ratkoa työriitoja sekä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa edistää työnantajien ja palkansaajien välisiä suhteita. Ei ole yhtä valmista muottia, jolla sovittelija tehtävää hoitaa. Jokainen muokkaa siitä hieman oman näköisensä. Tärkeintä on, että sovittelija on toimissaan puolueeton ja kuuntelee kaikkia osapuolia. Tämä arvo on minulle itsestään selvä lähtökohta, Helle korostaa.