Tasa-arvo edellyttää asenteiden ja rakenteiden muuttamista

Naisten ura- ja sitä kautta palkkakehitys on heikompaa kuin miehillä. Vaikka Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista, ovat naiset yritysten johtopaikoilla naiset yhä selvässä vähemmistössä. Naisasiainliikkeessä tätä on ajoittain pidetty miehisen maailman suunniteltuna kuviona. Sitä vastoin pelkkiin tilastoihin nojaavat perustelevat usein naisten tekemän työmäärän olevan miesten vastaavaa pienempi.

Minusta ei ole suurtakaan väliä kumpi näkökulma on lopulta oikeassa, jos kumpikaan. Asia on joka tapauksessa pielessä ja siksi korjattava.

Urakehityksen vaikeudet johtuvat naisten kohdalla käytännössä kahdesta asiasta. Rakenteista ja asenteista. Kumpikaan näistä ei ole ratkaistavissa helposti, mutta muuttamalla rakenteita voidaan välillisesti vaikuttaa myös asenteisiin.

Esimerkki rakenteellisesta ongelmasta on edelleen naisille useimmiten kasaantuva vastuu lasten ja kodin hoidosta. Perheen ja työelämän yhteensovittaminen ei ole nykypäivänäkään tasapuolisen helppoa naisille ja miehille. Edelleen vanhemmuuden kustannukset kaatuvat suurimmalta osin naisten työnantajalle ja muodostavat näin tosiasiallisen haasteen nuorten naisten urakehitykselle.

Kotihoidontuen korvamerkitseminen molemmille vanhemmilla on hyvä askel rakenteellisen ongelman ratkaisemiseen. Vallitsevia asenteita se ei automaattisesti muuta, mutta tosiasiallisten mahdollisuuksien tasa-arvoistuessa myös asenteet perheen ja työelämän yhteensovittamisesta muuttuvat pitkällä aikavälillä varmasti.

Lasse Männistö, Kokoomuksen kansanedustaja

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue