Eläkeratkaisu kantaa vastuuta tulevaisuuden Suomesta

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on tyytyväinen siihen, että eläkeneuvotteluissa suomalainen ammattiyhdistysliike – jälleen kerran – kantoi sille kuuluvan vastuun.

– Eläkeratkaisu on yksi suurimmista sosiaalipoliittisista uudistuksista vuosikymmeniin ja Suomen parhaaksi. Neuvottelutulos on osoitus palkansaajaliikkeen kyvystä katsoa eteenpäin ja kantaa huolta Suomen ja suomalaisten menestyksestä myös tulevaisuudessa. Tavoitteiden mukaisesti eläkkeellesiirtymisikä nousee, kestävä rahoitus turvaa nuorten eläkkeet ja julkisen talouden kestävyysvaje supistuu.

– Suomalainen eläkejärjestelmä voi  jatkossakin hyvin, kun siitä kannetaan vastuullisesti huolta, Palola sanoo.

Eläkeratkaisu on Palolan mielestä monella tapaa oikeudenmukainen.
– Osa pitenevästä eliniästä käytetään työntekoon ja nuorten näkökulmasta on oikeudenmukaista, että eläkeiän nostoa ei lykätä pitkälle tulevaisuuteen. Tasainen eläkekarttuma koko työuran ajalta ja työntekijän työeläkemaksun vähennyksen poisto parantavat nuorten eläkkeitä ja koko eläketurvan tasoa. Siirtymäajoilla sekä jousto- ja turvaelementeillä huolehditaan myös ikääntyvien asemasta työmarkkinoilla. Työkyvyttömyyseläkkeelle päätyvien eläkkeen taso paranee.

Palola korostaa, että ratkaisu kantaa vastuuta kaikista palkansaajista ja hän on tyytyväinen myös STTK:n tavoitteiden toteutumiseen.
– Esimerkiksi sukupuolten välinen oikeudenmukaisuus toteutuu, sillä perhevapaiden eläkekertymiin ei kosketa, perhe-eläke säilyy ja karttumiin tehtävät muutokset ovat tasa-arvonäkökulmasta neutraaleja. Raskaissa töissä oleville tarkoitettu työuraeläke voidaan myöntää ennen vanhuuseläkeikää heille, joiden työkyky ei kanna vanhuuseläkkeen alaikärajaan saakka. Myöskään työttömyysputkeen ei tule muutoksia.

Työeläkemaksut sovittiin kestävälle tasolle pitkäksi aikaa ja vanhuuseläkerahastointia vahvistetaan. Sijoitustoiminnan riskitasoon ja EMU-puskureihin liittyvät ratkaisut ovat palkansaajien kannalta tyydyttäviä.

Työelämän kehittämiseen liittyvissä tavoitteissa ei STTK:n mielestä edistytty toivotulla tavalla.
– Työuran pituuteen vaikutetaan ennen kaikkea työpaikoilla. Työelämän laadullisiin kysymyksiin on palattava viimeistään seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa.

Eläke syntyy työstä

Seuraavaksi vuorossa on laaja kolmikantainen lainvalmisteluvaihe, jonka aikana monet yksityiskohdat vielä tarkentuvat. Eläkeuudistus astuu voimaan vuoden 2017 alussa. Antti Palola korostaa, että eläkeratkaisu ja aikanaan voimaan astuvat uudet eläkelait eivät elä kuplassa.
– Eläke muodostuu työstä ja Suomessa on eräiden arvioiden mukaan tällä hetkellä suurtyöttömyys. Suomalaiset tarvitsevat työtä ja työpaikkoja, vain siten voimme selvitä hyvinvointivaltiolle asetetuista haasteista ja luottaa myös eläkejärjestelmämme kestävyyteen.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Lue: Työeläkeuudistus 2017 -sopimus

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue