Palkansaajajärjestöt pahoillaan neuvotteluhalukkuuden tuomitsemisesta

Paikallinen sopiminen

Palkansaajien keskusjärjestöt ovat pahoillaan tuomioista, joissa pelkkä neuvotteluhalukkuus on määritelty rangaistavaksi työtaistelutoimenpiteeksi. Viimeksi eilen työtuomioistuin määräsi kunta-alan työntekijäjärjestöille hyvityssakot ennakkoilmoituksesta, joka koski Helsingin liikelaitoksen Palmian palvelujen yhtiöittämistä vastaan suunnattua mielenilmausta.

SAK, STTK ja Akava pitävät tärkeänä, että työtaistelutoimenpiteen käsitettä arvioidaan uudelleen neuvottelujärjestelmän uudistamista koskevien neuvottelujen yhteydessä.

– Työtaistelutoimenpiteen määritelmä on paisunut epätarkoituksenmukaiseksi, kun jo neuvotteluhalukkuuden ilmaiseminen katsotaan itsenäiseksi työtaistelutoimenpiteeksi. Tämä vähentää halukkuutta ennakkoilmoituksen tekemiseen. Parhaimmillaan ennakkoilmoitus voi kuitenkin johtaa asian ratkeamiseen ennen toimenpiteiden aloittamista, SAK, STTK ja Akava toteavat.

Kunta-alan työntekijäjärjestöjen tavoitteena oli mielenilmausta koskevan ilmoituksen avulla päästä neuvotteluyhteyteen työnantajan kanssa ja estää Palmian yhtiöittämisestä aiheutuva työehtojen heikentäminen. SAK, STTK ja Akava pitävät ongelmallisena, että tällainen työehtojen heikentämisuhkaan kohdistunut toimi tulkitaan nykykäytännössä työehtosopimukseen kohdistuvaksi laittomaksi työtaisteluksi.

– Neuvottelujärjestelmän uudistamisen yhteydessä on lisättävä työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa työehtojen heikentämiseen muun muassa kehittämällä paikallista neuvotteluprosessia.

Työtuomioistuimen eilen annetun päätöksen osapuolina olivat kunta-alan työntekijäjärjestöt Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Helsingin yhteisjärjestö JHL ja Kunta-alan unioni sekä työnantajien keskusjärjestö KT Kuntatyönantajat.

Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan sopimus- ja neuvottelujärjestelmän uudistamisesta. Neuvotteluista sovittiin työllisyys- ja kasvusopimuksen yhteydessä.

Lisätiedot

Vastaava lakimies Katarina Murto, SAK, puh. 050 568 9188

Edunvalvontajohtaja Minna Helle, STTK, puh. 050 341 4884

Johtaja Maria Löfgren, Akava, puh. 040 568 2798

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue