Finnwatch: Palmuöljyä tuotetaan ala-arvoisissa työoloissa myös Suomeen


Yritysvastuulaki velvoittaisi yritykset selvittämään ihmisoikeusvaikutuksensa sekä välttämään ja vähentämään mahdollisia kielteisiä vaikutuksia.

Finnwatchin palmuöljyn tuotanto-oloja Malesiassa kartoittanut selvitys on paljastanut vakavia rikkomuksia, kuten pakkotyötä ja ihmiskauppaa Suomeenkin palmuöljyä toimittavan IOI Groupin plantaaseilla. IOI:n asiakkaita Suomessa ovat mm. Neste Oil ja Paulig-konserni. Malesian pörssiin listautunut IOI Group on yksi maailman suurimmista palmuöljyalan yrityksistä.

Suomen valtion omistama Neste Oil taas on maailman suurin yksittäinen palmuöljyn ostaja. Myös elintarviketeollisuuden yritykset tuovat Suomeen merkittäviä määriä palmuöljyä.
– Siksi palmuöljytuotantoon ja sen vastuullisuuteen onkin syytä kiinnittää huomiota myös meillä, Finnwatch arvioi.

Suomalaisyritykset ovat ryhtyneet toimenpiteisiin epäkohtien tutkimiseksi ja korjaamiseksi. Palmuöljyä käytetään esimerkiksi lukuisissa elintarvikkeissa kuten perunalastuissa, kekseissä ja jäätelössä, kosmetiikkatuotteissa ja saippuassa sekä biodieselinä autojen polttoaineeksi.

– Esimerkiksi EU kannustaa lainsäädännöllään palmuöljyn hyödyntämistä uusiutuvana biopolttoaineena, mutta asian kääntöpuoli on rujo, toteaa Finnwatch.

Siirtotyöläisiltä viedään rahat, passit ja oikeudet

IOI Group maksaa Finnwatchin mukaan laillista minimipalkkaa alhaisempia palkkoja, takavarikoi työntekijöiden passeja sekä estää ammatillista järjestäytymistä. Yli 80 prosenttia plantaasien työntekijöistä on siirtotyöntekijöitä muun muassa Indonesiasta, Bangladeshista ja Nepalista, eikä suuri osa ymmärrä vieraalla kielellä kirjoitettua työsopimusta. Lähes kaikki selvitykseen haastatellut siirtotyöntekijät ovat myös ottaneet velkaa tai myyneet omaisuuttaan päästäkseen työskentelemään Malesiaan. IOI vähentää rekrytointimaksuja suoraan palkoista ja maksaa koeaikana vielä minimipalkkaakin pienempää palkkaa.

Sertifiointi ei takaa sosiaalista vastuullisuutta

Neste Oilin ja Paulig-konsernin lisäksi Finnwatch selvitti yhdeksän muun Suomessa toimivan yrityksen, kuten Fazerin, Valion, Raision ja Vaasan, palmuöljyostojen vastuullisuutta. Kaikki yritykset luottavat vastuullisuuden valvonnassa maailman johtavaan palmuöljyn sertifiointijärjestelmään RSPO:hon (Roundtable on Sustainable Palm). Suurin osa tutkituista suomalaisyrityksistä ei kuitenkaan tiedä, mistä niiden ostama palmuöljy tulee, ja monilla oli edelleen käytössä myös sertifioimatonta palmuöljyä.

Finnwatch muistuttaa, että sertifiointijärjestelmätkin ovat puutteellisia. Esimerkiksi kaikki selvityksessä mukana olleet plantaasit ovat EU:n hyväksymien RSPO:n ja ISCC:n (International Sustainability & Carbon Certification) sertifioimia, mutta silti työolojen valvonta on riittämätöntä.

– Elintarvike- ja kosmetiikkayritysten palmuöljyhankinnoille ei ole asetettu mitään vastuullisuussääntelyä. Biopolttoaineita koskevat direktiivit taas sivuuttavat sosiaalisen vastuullisuuden, Finnwatch toteaa.

Finnwatch: “Viidakon lait – Palmuöljyostojen vastuullisuus Suomessa” (pdf)

Neste Oil: Vastine Finnwatchin Neste Oilin hankintaketjua koskevaan raporttiin

***

Finnwatch: Veroparatiisiyhtiöillä suuri rooli suomalaisyritysten liiketoiminnassa