Miksi kuulun liittoon? – Kertomuksia jäsenyydestä


Ammattiliitto

Pyysimme viime toukokuussa STTK:laisten liittojen jäseniä kertomaan omia kokemuksiaan ammattiliiton jäsenyydestä. Kertomuksia tuli lyhyessä ajassa yli 400. Seuraavat sitaatit ovat on poimittu saamiemme kertomusten joukosta. Kiitos kaikille oman tarinansa jakaneille!

Miksi kuulun liittoon?

Olen oivaltanut, että ellei ammattiyhdistyksiä olisi, meillä voisi olla samanlaiset työolot ja oikeudet kuin esimerkiksi Bangladesissa.

En ole yksin probleemien edessä, on taustatuki ja tieto.

Parasta on ollut, kun liitto taisteli palkankorotuksen vuoksi.

Ammattiliitto merkitsee minulle samaa kuin vakuutus. Jos jotain sattuisi, niin yksin olisi yksin, ilman turvaa.

Kuka meidän puoliamme pitää tiukan paikan tullen, jos emme itse järjestäydy?

Aiemmassa ammatissani kävi selväksi työmarkkinoiden epävarmuus ja työnantajan tarve keplotella työntekijöillä. Uuteen ammattiin valmistuttuani päätin turvata tiedonsaannin, oikeudenmukaisuuden ja omat vaikutusmahdollisuudet liittymällä ammattiliittoon.

Usein ajatellaan, että ay-liikkeen läsnäolo jossain tarkoittaa ärhäkkää reagointia. Olen pohtinut oman yhdistyksen ja ay-toimijoiden roolia ja vaikutusmahdollisuuksia oman työpaikan yhteisöllisyyden ja työhyvinvoinnin tukemisessa. Eikö meidän kannattaisi käyttää kaikkea tietoa yhä enemmän työhyvinvointiin ja työelämän laadun parantamiseen?

En tiennyt kaikkia etuja ja oikeuksiani työmarkkinoilla ja ajattelin ammattiliiton pitävän minun puoliani. Niin kuin on tehnytkin.

Pomon käytös sai minut ja muut työntekijät liittymään liiton jäseneksi ja liiton edunvalvonnan avulla asiat on saatu ratkaistua työnantajaa ja minua miellyttävällä tavalla.

Ammattiosastot järjestävät paitsi hyvää ajantasaista koulutusta, myös virkistystä. Yksin ei kaikkea osaa – yhdessä olemme vahvempia ja meillä voi olla jopa hauskaa!

Haluan liiton kautta varmistaa sekä omien että alaisteni etujen toteutumisen.

Olen ollut liiton jäsen 10 vuotta. Kerran olen tarvinnut jäsenneuvontaa, en kuitenkaan kertaakaan ole ajatellutkaan eroavani liitosta. Tällä hetkellä nautin työkavereideni kanssa liiton tarjoamista “hupieduista”.

On tunne, että olen osa suurempaa kokonaisuutta, jolla on merkitystä. Yksin ei ihminen voi maailmaa parantaa, mutta joukossa on voimaa tehdä maailmaa paremmaksi paikaksi olla ja elää.

Ammattiliittojen olemassaolo on tärkeää ihmisoikeuksien toteutumiselle koko maailmassa.

Ammattiliitto on tietopankki vailla vertaa.

Kaikilla työpaikoilla ei ole sitä “vanhaa viisasta konkaria”, joka neuvoisi ja huolehtisi työkavereidenkin oikeuksista. Silloin on tärkeää, että kuuluu liittoon, josta voi saada neuvoja ja ohjeistusta.

***

Miksi ammattiliittoja tarvitaan?