Sote-uudistus vahvistaa julkisen terveydenhuollon asemaa

STTK:n mielestä suomalaisen terveydenhuollon vahvuus on julkisvetoisessa monituottajamallissa. Pääsihteeri Leila Kostiaisen mielestä tänään päätetty sote-ratkaisu vahvistaa tätä mallia ja antaa mahdollisuuksia kehittää uutta sen pohjalta.
– Julkisen sektorin täytyy säilyä pääasiallisena palveluiden tuottajana, ja yksityinen ja kolmas sektori täydentävät palveluja. Laajat väestöpohjat takaavat sen, että mahdollisuudet tuottaa palveluita itse ja lähellä paranevat, Leila Kostiainen sanoo.

Sote-ratkaisu onnistuu Kostiaisen arvion mukaan myös siinä, että yhdenkään kunnan ei ole jatkossa pakko ulkoistaa terveydenhuoltoaan esimerkiksi työvoiman saatavuuden vuoksi.

Ratkaisun perusteella tuottaja vastaa ehkäisevistä, korjaavista, hoitavista, kuntouttavista ja muista sote-palveluista yhtenäisenä kokonaisuutena.
– Käytännössä tämän pitäisi tarkoittaa erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon tuottajien integroitumista tai rahoituksellista yhteistyötä. Se, miten tässä onnistutaan, ratkaisee viime kädessä koko uudistuksen onnistumisen. Lähipalvelut, perusterveydenhuolto tai varhainen puuttuminen ongelmiin eivät parane, jos integraatio ei ole tehokasta.

Palveluntuottajien yhdistyessä pitää STTK:n pääsihteerin mielestä muistaa työntekijöiden asema.
– Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden on oltava muutoksessa yhdenvertaisessa asemassa muiden kuntatyöntekijöiden kanssa palvelussuhdeturvan osalta.

STTK-laisten liittojen jäsenistä arviolta 200 000 työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon monipuolisissa tehtävissä. Leila Kostiainen pitää nyt tehtyä uudistusta historiallisena.
– Toivomme, että se laitetaan toimeen viipymättä. Uudistuksen kohteena ovat kaikki suomalaiset ja tavoitteena pitää olla heidän hyvinvointinsa varmistaminen.

Lisätietoja STTK:ssa: Pääsihteeri Leila Kostiainen, puhelin 0400 805 417.

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue