Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvon toteuduttava työelämässä

Yhdenvertaisuus työelämässä

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt joutuvat yhä syrjinnän kohteiksi työelämässä. Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava pitävät tärkeänä, että pitkään vireillä ollut yhdenvertaisuuslain uudistaminen saatetaan nopeasti päätökseen.

– Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen syrjintä työpaikoilla on valitettava tosiasia. Syrjintää ilmenee niin työhönottotilanteissa ja työehdoissa kuin kohtelussa työpaikalla ja työsuhteen päättämistilanteissa. Lainsäädäntöä on tiukennettava vastaamaan todellisuutta, sanoo Akavan asiantuntija Miika Sahamies.

Jos työpaikalla syntyy konflikteja, ratkaisun löytymistä helpottaa se, että erilaisuutta ymmärtävät astuvat esiin. Esimiehellä tai luottamusmiehellä voi olla merkittävä rooli tilanteiden ratkomisessa.

Yhdenvertaisuuslain soveltamisala laajenee

Palkansaajajärjestöt ovat tyytyväisiä, että eduskunnassa olevat lakimuutokset velvoittavat valmistautumaan syrjintään ennakolta.

– Tasa-arvolain muutosehdotuksen myötä sukupuoleen perustuvan syrjinnän kielto kattaa myös sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuvan syrjinnän. Lisäksi yhdenvertaisuuslain soveltamisala laajenee ja laki tulee jatkossa koskemaan lähtökohtaisesti kaikkea julkista ja yksityistä toimintaa, sanoo STTK:n lakimies Anja Lahermaa.

SAK:n, STTK:n ja Akavan mukaan ammattiyhdistysliikettä tarvitaan takaamaan jokaiselle tasavertaiset mahdollisuudet tehdä työtä Suomessa.

– Työntekijöille on taattava yhtenäinen suoja kaikkea syrjintää vastaan. Lisäksi tulee lisätä ja tiukentaa keinoja, joita yhdenvertaisuuslain toteutumista työelämässä valvovilla viranomaisilla on käytössään, sanoo SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm.

Palkansaajakeskusjärjestöt käsittelevät työelämän tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista tiistaina 24.6 järjestämässään seminaarissa. Seminaari on osa Helsinki Pride -viikkoa, jolle järjestöt osallistuvat. Lisää seminaarista >” href=”https://sttk.fi/2014/06/09/palkansaajakeskusjarjestot-helsinki-pridessa-kesakuussa-2014/”>Palkansaajajärjestöt Helsinki Pridessä >>/

Lisätietoja:

Akavan asiantuntija Miika Sahamies, puh. 050 530 5366
STTK:n lakimies Anja Lahermaa, puh. 040 828 6845
SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm, puh. 050 547 2771

***

Palkansaajajärjestöjen Pride-teema: Näin edistät yhdenvertaisuutta työelämässä

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue