Perimmäisten kysymysten äärellä?


Kokoomuksen puoluekokouksessa käsitellään aloitetta työmarkkinoiden jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamiseksi. Osassa pääministeripuoluetta tuntuu olevan painetta asian viemiseksi eteenpäin. Poliittinen puolue tekee sen, minkä se katsoo asiakseen, mutta isänmaan asialla intoilijat eivät ole.

Ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamisen vaatiminen ei ainakaan innovaatiopalkintoa ansaitse. Asiaa on vaadittu lukuisia kertoja. Toistaiseksi asialla ovat olleet erilaiset yksittäiset “ajattelijat”. Nyt asia etenee Suomen suurimman puolueen puoluekokoukseen.

Mitä tapahtuisi, jos vaatimus liittojen jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamisesta menisi läpi?

Mitä tapahtuisi, jos vaatimus menisi läpi? Hyvin todennäköisesti ay-jäsenyys menettäisi jonkin verran suosiotaan. Järjestäytymisaste saattaisi joidenkin vuosien aikana laskea sen verran, että ay-organisaatioissa pitäisi vyötä kiristää. Tämä voisi – toisaalta – tuottaa ihan järkevääkin toiminnan tehostamista.

Todennäköisesti tuloksena olisi myös ay-liikkeen asteittainen radikalisoituminen. Mitä tekee nurkkaan ahdettu hiiri? Varmaankin työtaisteluaseesta täytyisi olla varmistin poistettuna ja liipasinsormi herkkänä. Radikalisoituminen tapahtuisi vähin erin, tuskin mitään dramaattista kertarysäystä nähtäisiin. Suunta on – yhtä kaikki – selvä, määrä epäselvä.

Suomalainen työmarkkinamalli alkaisi hapertua. Kansantalouden kasvu rakentuu monelle kivijalalle. Toimiva työmarkkina on niistä yksi keskeinen. Vanha kansa tietää, että vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Varsinkin kuin niistä uusista ei ole harmainta hajua.

Vaalien jälkeen on maassa uusi hallitus. Voisi olettaa, että Kokoomus on siinä hallituksessa. Sekin hallitus kuten niin monta edeltäjäänsä joutuu erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa luotsaamaan kansakunnan taloutta läpi karikkoisten vesien. Täytyy kovasti ihmetellä sitä strategista suunnitelmaa, jonka mukaan ristiriitojen ja epävarmuuden lisääminen edistäisi tässä tilanteessa isänmaan asiaa.

Vahvat työmarkkinajärjestöt ja toimivat työmarkkinat ovat suomalaisen menestystarinan takaajia. Väitetään, että mennyt on mennyttä ja menestysresepti tulevaisuudessa ihan toisenlainen kuin se resepti, jolla historiassa pärjättiin. Väite on pölhöpopulismia, varsinkin kun se uusi resepti on hukassa.

Aloite on ristiriidassa Kokoomuksen suuren verolinjan kanssa. Puoluekokouksessa käsitteillä oleva aloite kiristäisi palkansaajien verotusta.

Ralf Sund, STTK:n ekonomisti