Terveisiä minihallitusneuvotteluihin


Talouspolitiikka

Talousviisaat vänkäävät siitä, onko maamme laman kourissa vai pitkäkestoisessa taantumassa. Se on varmaa, että Suomi tarpoo syvällä talouden suossa. Takana on taantumavuosien putki eikä näkyvissä ole kuin korkeintaan maltillista talouskasvua.

Suurin yksittäinen haasteemme on matala työllisyysaste

Suurin yksittäinen haasteemme tällä hetkellä on matala työllisyysaste, joka on nipin napin 68 prosenttia. Kun ei ole työtä, ei makseta palkkoja ja kun ei ole palkkoja, palkansaajan ostovoima hiipuu ja verotulot ehtyvät. Se nakertaa hyvinvointiyhteiskuntaa.

Kokoomus valitsee lauantaina uuden puheenjohtajan ja samalla pääministerin. Hallituspuolueet käyvät juhannusviikolla minihallitusneuvottelut, jotka toivottavasti sujuvat ilman isoa draamaa. Suuri mielenkiinto kohdistuu siihen, kuinka kokoomuksen uuden puheenjohtajan ja demareiden reilun kuukauden vallassa olleen puheenjohtajan yhteispeli sujuu. Uskon että hyvin, ja uusi hallitus jatkaa nykyisellä pohjalla.

***

Kevään kehysriihen jäljiltä jäi asioita hiertämään. Palkansaajapuoli ei hyväksy hallituksen yksipuolista päätöstä leikata työttömyysturvaa ja eläkeindeksejä ilman kolmikantavalmistelua. Päätösten jälkeen työmarkkinajärjestöt kyllä kelpasivat valmistelemaan toimeenpanoa.

Arvelen, että ei oikein ymmärretty, mitä päätettiin. Meillä ei ole paljon puhuttuja korkeita työttömyyspäivärahoja, joista 50 miljoonaa pitäisi leikata. Nyt leikkauksen kohteeksi joutuu moni tavallinen keskituloinenkin palkansaaja.

Eläkeindeksin leikkausta perusteltiin sillä, että kaikkien on osallistuttava talkoisiin ja kaikkia on kohdeltava samalla tavalla. Nyt on tarkoitus leikata eläkkeiden indeksikorotuksia pysyvästi. Mielenkiintoinen asia on sekin, että indeksileikkauksen merkittävin säästö kohdistuu työeläkejärjestelmään, koska se säästää maksettavissa eläkkeissä.

Kasvua ja työllisyyttä lisääviä toimia lisää

Hallitus päätti lisäksi laittaa valtion taseen töihin eli myydä valtion omaisuutta noin 1,9 miljardilla eurolla. Tuotosta on tarkoitus käyttää 600 miljoonaa kasvua edistäviin toimiin. Lopulla lyhennetään velkaa.

Velan lyhentäminen on tärkeää, mutta olisiko silti tässä taloustilanteessa ja vallitsevien matalien korkojen aikana järkevämpää käyttää koko myyntituotto kasvua ja työllisyyttä lisääviin toimiin. Meillä on suuria tarpeita muun muassa liikenteen perusinfran korjaamisessa, rakentamisessa ja julkisten rakennusten korjausrakentamisessa.

***

Puheenjohtajakisassa Antti Rinne esitti kovia tavoitteita ja vaatimuksia. Valinnan jälkeen puheiden sävy on ollut huomattavasti maltillisempi ja hyvä näin. Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat ovat antaneet ymmärtää, että kehysriihen päätöksiä ei hevin avata. Toivottavasti minihallitusneuvotteluissa silti arvioidaan uudelleen lapsilisiin, työttömyysturvaan ja eläkkeisiin kohdistuvat leikkaukset ja valtion omaisuuden myyntituottojen kohdentaminen.

Siunatuksi lopuksi: jätetään kokoomuksen hellimä ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden leikkaus sikseen ja keskitytään olennaiseen: talouskasvun ja työllisyyden lisäämiseen.

 

Antti Palola

STTK:n puheenjohtaja

antti.palola@sttk.fi