Pron hallitus: Kehyspäätös vaarantaa kasvua ja työllisyyttä


Talouspolitiikka

Hallituksen päätökset ovat kipeitä erityisesti heikoimmassa asemassa olevien kannalta.

Ammattiliitto Pron hallitus arvostelee kovin sanoin Suomen hallituksen tiistaista kehysriihipäätöstä. Pron hallituksen mukaan ostovoimaa leikkaava kokonaisuus vaarantaa talouden kestävän kehittymisen kannalta tärkeimmän tavoitteen – kasvun ja työllisyyden vahvistamisen.

Nyt pitää panostaa erityisesti talouden kasvuun

Pron hallitus muistuttaa, että prosentin nousu työllisyysasteessa merkitsee laskennallisesti noin miljardia lisää valtion talouteen. Nyt pitää panostaa erityisesti kasvuun. Sen sijaan sopeutus päätettiin toteuttaa etupainotteisesti, samalla kun työttömyys on noussut tuoreimpien tietojen mukaan 9,1 prosenttiin.

– Valtion omaisuuden myynnillä rahoitettava 600 miljoonan euron kasvu- ja työllisyyspaketti ei kykene oikaisemaan kehyspäätöksen vaikutuksia. Vaarana on, että hallitus pitkittää taantumaa, Pron hallituksen varapuheenjohtaja Juha Kivistö toteaa.

Kotimaisen kulutuskysynnän leikkaaminen jättämällä toteuttamatta veroasteikkojen indeksitarkistus vuodelle 2015 on kielteinen viesti palkansaajille.

– Me sitouduimme uuden työn edellytysten luomiseen käytännössä palkkojen nollakorotuksilla, nyt tuli märkää rättiä kasvoille, toteaa Kivistö

Pron hallitus on erityisen pettynyt, että hallitus on päättänyt leikkauksilla ja veronkorotuksilla kiristää erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien työttömien ja lapsiperheiden sekä tavallisten palkansaajien asemaa.

Työttömyysturvan, lapsilisien, terveydenhuollon korvausten ja työmatkavähennyksen leikkaaminen sekä lukuisten veromuotojen ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset ovat kipeitä erityisesti niille, joiden tulot ovat kaikista pienimmät.

– Näyttää siltä, että laman lasku ollaan valmiita maksattamaan heikoimmassa asemassa oleville. Missä on sosiaalinen vastuu, kysyy Pron hallituksen varapuheenjohtaja Juha Kivistö.
– Verotukseen tehdyt muutokset eniten palkkatuloja tienaaville ja pääomatuloverotukseen näyttäytyvät kokonaisuutta tarkasteltaessa lähinnä kasvojen pesulta.