Miksi ei päästä bileisiin mukaan?


OECD

OECD-maiden ay-liikkeiden ekonomistit ovat laajalla porukalla koolla täällä Washingtonissa pohtimassa maailman talouden tilaa.

Varsinaiseen asiaan täysin liittymättömänä seikkana on syytä ihmetellä maailman supervallan haavoittuvuutta. Eilen oli pieni lumisade ja koko kaupunki meni polvilleen: virastot ja koulut suljettiin ja koko kaupunki muistutti aavekaupunkia. Kuin neutronipommi olisi tiputetaan kaupunkiin. Pommihan tappaa ihmiset, mutta jättää rakennukset pystyyn.

Asiaan: lukuisten puheenvuorojen perusteella talouden käänne on tapahtunut, talous elpyy. Tätä ei ole nähty pelkästään kristallipallossa. Menneen vuoden aikana näkemys on saanut paljon tukea todellisuudesta. Elpyminen on selvästi nähtävissä USA:ssa, mutta myös Japanissa ja EU:ssa. Kehittyvät maat käänsivät kurssin Kiinan johdolla jo aiemmin.

Mutta yksi on joukosta poissa, Suomea et joukossa näe. Bileet on alkamassa maailmantaloudessa, mutta Suomelle ei kutsua ole tullut.

Meidän vientimme rakenne on investointitavarapainotteinen.

Joku tässä nyt mättää. Mahdollisia selityksiä on useita. Suomen talous nojaa vientiin. Meidän vientimme rakenne on investointitavarapainotteinen. Aluksi otetaan talouden elpyessä käyttöön vajaakapasiteetti ja hieman myöhemmin ryhdytään investoimaan uuteen. Silloin Suomi herää horroksesta. Toisaalta on niin, että metsäteollisuuden ja Nokian aukkojen täyttäminen vie oman aikansa. Tyhjiöt täyttyvät aina.

Otetaan rauhallisesti: vaikka kutsua bileisiin ei tule, jatkoille pääsemme varmasti mukaan.

***

OECD suosittaa Suomelle oppivelvollisuusiän nostoa