Nousu: Nordean ylimitoitetut tehostukset pelkkää ahneutta


Irtisanominen, yt-neuvottelut

Nordealle ennätystulos, osakkeenomistajille huippuosingot, johdolle ennätysbonukset, henkilöstöä uhataan ruoskalla ja kepillä

Nordean aamuisen tilinpäätöstiedotteen mukaan pankki on tehnyt huipputuloksen vuonna 2013. Liikevoitto kasvoi ennätysmäiseen 4 116 miljoonaan euroon.

Nordea suunnittelee uusia mittavia lisäkustannussäästöjä ja perustelee niitä entisestään heikentyvillä talousnäkymillä. Pankin hallitus on aikaisemmin päättänyt jatkaa ns. ”flat-cost” kustannussäästöohjelmaa vuoden 2015 loppuun saakka. Tämän 450 miljoonan euron tehostuksen lisäksi pankki suunnittelee uusia 450 miljoonan lisäsäästöjä.

Kokonaisuudessaan säästötavoite on 900 miljoonaa euroa. Lopulliset päätökset tehdään kesäkuussa 2014. Toteutuessaan sellaisenaan se tarkoittaisi konttoriverkoston alasajoa, käteispalveluiden loppumista, asiakkaiden menetyksiä ja irtisanomisia. Lisäksi suunnitellaan sisäisten ja ulkoisten kustannusten voimakasta karsimista, joka käytännössä tarkoittaa kriisitoimintamallia.

Nordea ei ole kriisissä

Pankki ei kuitenkaan ole kriisissä, voitot ja bonukset on edelleen tarkoitus maksimoida.

”Viime vuosien tehostamisohjelmien seurauksena työmäärät ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Kaavaillut säästöt on löydettävä muualta kuin henkilöstön selkänahasta. Suuria kustannussäästöjä voidaan saada aikaiseksi esimerkiksi pienentämällä ylisuuria bonuksia.” toteaa pääluottamusmies Paula Hopponen.

Nousu perää pankilta vastuullisuutta yhteiskuntaa, asiakkaita ja henkilöstöä kohtaan. Voimakas eriarvoistaminen yhteiskunnassa ja pankin sisällä ei ole pitkällä tähtäimellä kenenkään edun mukaista. Nyt tavoitellaan lyhyen aikavälin pikavoittoja.

***

STTK: Irtisanominen on Suomessa liian helppoa

STTK vastustaa jyrkästi irtisanomisen helpottamista