Sote-hartiat yhä liian kapeat

STTK kannattaa maan hallituksen sosiaali- ja terveysuudistuksen (sote) tavoitteita. STTK kuitenkin arvioi, että nyt valmistellun mallin pohjalta ei vieläkään löydy riittävän leveitä hartioita, jotta väestön tarvitsemat sosiaali- ja terveyspalvelut voitaisiin järjestää ja rahoittaa kattavasti ja tasapuolisesti.

STTK arvioi, että tulevaisuuden sote-palvelut pitäisi järjestää alueilla, joiden väestöpohja on vähintään 200 000 asukasta.
– Vastuukuntamalli sisältää suuren riskin erikoissairaanhoidon pirstoutumiseen ja sen toimivuuden heikkenemiseen ilman, että perusterveydenhuollon palvelut kuitenkaan olennaisesti paranisivat. Palvelujen hajanaisuus saattaisi jopa lisääntyä nykyisestä, arvioi STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen.

Enemmistö terveys- ja hyvinvointipalvelujen työntekijöistä on STTK-laisten liittojen jäseniä. STTK pitää tärkeänä henkilökunnan aseman turvaamista muutoksessa.
– Jatkuva myllerrys vie aikaa varsinaiselta työnteolta. Kestävät ratkaisut pitäisi saada aikaan nopeasti, sillä työntekijät haluavat toimia potilaiden ja asiakkaiden parhaaksi. Hallinnollisissa ja rahoituspohjaan liittyvissä ratkaisuissa on hyödynnettävä uusinta tietoa, teknologiaa ja työn organisointia siten, että ammattilaisten aika riittää palveluita tarvitseville ihmisille. Riittävä henkilöstömitoitus ja koulutus varmistavat työssä jaksamisen sekä alan vetovoimaisuuden myös tulevaisuudessa.

Kostiainen arvioi, että jos toimijoita on liikaa, ne esimerkiksi synnyttävät tarpeetonta kilpailua työvoimasta. Se taas johtaisi kustannustason nousuun ilman, että palvelut kehittyvät.
– Vastuukuntamallilla myöskään tietojärjestelmien integraatiolle ei saataisi uusia, tehokkuutta lisääviä ja kustannuksia säästäviä toimintaedellytyksiä.

STTK:n mielestä työurien pidentämisessä ja kestävyysvajeen hallinnassa tarvitaan työkykyä lisääviä tukitoimia ja työterveyshuollon moniammatillisia palveluja.
– Sote-uudistusta ei tule toteuttaa heikentämällä tällä hetkellä järjestelmän parhaiten toimivia osia eli työterveyshuoltoa ja erikoissairaanhoitoa, Leila Kostiainen korostaa.

Lisätietoja: STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen, puhelin 0400 805 417.

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue