Pimeästä syksystä uuden vuoden valoon


Talouspolitiikka

21.12. on talvipäivänseisaus ja pohjoisella pallonpuoliskolla päivä lyhimmillään. Eteläisellä pallonpuoliskolla taas on kesäpäivänseisaus ja päivä pisimmillään. Me pohjolan asukkaat saamme odottaa pisintä päivää vielä puoli vuotta. Lohtua sateeseen, harmauteen ja ankeuteen tuo kuitenkin tieto siitä, että joulun jälkeen päivä alkaa taas pikkuhiljaa pidentyä.

Joulun aluspäivien ankeus kuvaa valitettavan hyvin monen suomalaisen pian taakse jäävää vuotta. Aivan liian monen palkansaajan ”lahja” kuluneen vuoden aikana on ollut kultaisen kädenpuristuksen sijasta kouraan annettu ilmoitus lomautuksesta tai irtisanomisesta.

Kulunutta vuotta on Suomessa varjostanut maailmantalouden suhdanteista johtuva taantuma, joka on vaikuttanut ja vaikuttaa jokaisen suomalaisen arkeen ja jouluunkin tavalla tai toisella. Teollisuuden rakennemuutos on jatkunut erittäin synkkänä ja talouden taantuma tuntuu nyt myös kaupan ja palveluiden alalla.

Taloudessa on näkyvissä merkkejä paremmasta

Valtiovarainministeriön tuoreen suhdanne-ennusteen mukaan taloudessa on näkyvissä merkkejä paremmasta, mutta valitettavasti se ei tunnu suomalaisten kotitalouksissa vielä ensi vuonna. Toivottavasti merkit talouden paremmasta huomisesta osoittautuvat nyt oikeiksi toisin kuin muutaman viime vuoden liian optimistiset odotukset.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa ensi vuonna 0,8 prosenttia ja vuonna 2015 arviolta 1,8 prosenttia. Tämän vuoden osalta ministeriö arvioi talouden supistuvan 1,2 prosentti. Huolestuttavaa ennusteessa on se, että työttömyyden arvioidaan olevan yhä kasvussa.

Kotitalouksille on luvassa ostovoiman heikkenemistä.

Kotitalouksille on luvassa ostovoiman heikkenemistä. Syksyllä sovitut palkankorotukset, tiedossa oleva verotuksen kiristyminen ja hintojen nousu vievät palkansaajan ostovoiman ensi vuonna pakkasen puolelle. Tämä toki oli tiedossa työllisyys- ja kasvisopimusta syksyllä tehtäessä ja palkoista sovittaessa.

Edellä sanomastani huolimatta uskon kuitenkin, että syksyllä tehty kattava ja maltillinen työllisyys- ja kasvusopimus oli oikea ratkaisu. Se luo osaltaan vakautta ja ennakoitavuutta talouteen ja työmarkkinoille, lisää yritysten kilpailukykyä, parantaa työllisyyttä ja turvaa palkansaajien tulevaisuutta nyt vallitsevassa taloustilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Päättyvä vuosi on ollut kaikille työmarkkinatoimijoille niin keskusjärjestö- kuin liittotasollakin kiireinen ja työntäyteinen. Eikä huolta huomisesta, sillä ensi vuosi on aivan varmasti vähintään yhtä kiireinen. Työmarkkinajärjestöjen asialistalla ovat muun muassa eläke- ja neuvottelujärjestelmän uudistamisneuvottelut. Kumpikin työ on jo aloitettu ja valmista pitäisi tulla ensi syksynä.

Eläkeneuvotteluissa on kysymys ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta

Eläkeneuvotteluissa on kysymys ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta ja siitä, että tehtävät ratkaisut ovat kestäviä tuleville sukupolville. Uudistuksen tavoitteita ei saavuteta, jos tyydymme tekemään muutoksia vain eläkejärjestelmään.

Eläkeneuvotteluissa on kysymys ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta ja siitä, että tehtävät ratkaisut ovat kestäviä tuleville sukupolville.

Tarvitsemme uudistamistyössä myös laajempia sosiaalipoliittisia, työn tarjontaan sekä työelämän käytäntöihin liittyviä toimia. Aivan erityisen tärkeä asia on pohtia ja sopia työssä jaksamista tukevista toimenpiteistä.

Suomalainen työeläkejärjestelmä on perusteeltaan hyvä eikä meillä ole tarvetta suuriin suunnanmuutoksiin. On huolehdittava siitä, että työeläkkeiden rahoitus on tasapainossa, järjestelmä tukee paremmin työurien pidentymistä ja työeläkkeiden taso on riittävä pieni- ja keskituloisten vanhuuden toimeentulon kannalta.

Uskon näin joulun edellä, että itse joulupukkikin on samaa mieltä eläkeneuvottelutavoitteistamme.

Jouluun on aikaa neljä yötä ja yhtä monta luukkua on joulukalenterissa avaamatta. Tänä vuonna pyhät ajoittuvat palkansaajan näkökulmasta sillä tavalla mukavasti, että käyttämällä muutaman loma- tai vapaapäivän voi pitää kunnon ja hyvin ansaitun joululoman. Toivottavasti mahdollisimman monella on mahdollisuus irtautua jokapäiväisestä arjesta huolineen ja rauhoittua yhdessä läheistensä kanssa joulun viettoon.

Toivotan kaikille rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta!

 

Antti Palola, STTK:n puheenjohtaja