Ilmastonmuutos: Kuusi hukattua vuotta


Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos, työelämä ja palkansaajat

Vuonna 2009 Köpenhaminan ilmastokokoukseen liittyi suuria odotuksia. Homma ei sitten loppujen lopuksi mennyt suunnitelmien makaisesti.

On hieman makuasia mihin ajankohtaan sijoittaa ilmastomuutoshankeen. Tarjolla on ensimmäinen YK:n johdolla vedetyt neuvottelut Berliinissä 1995 tai Rio de Janeirossa pidetty ympäristökokous 1992. Tarjolla on muitakin vuosia. Yhtä kaikki: ajatus oli, että vuonna 2009 tehdään läpimurto. Ei tullut ihan vesiperän, mutta jotain sinne päin.

Seuraava iso yritys tehdään Pariisissa 2015. Siihen tähtäävät myös käynnissä olevat neuvottelut Varsovassa. Kokousta on luonnehdittu “välikokoukseksi”. Vähättelyyn ei kuitenkaan ole aihetta sillä askelmerkit Pariisiin asetellaan Varsovassa. Ja niillä on kiire. Ensi vuonna tunnelma tiivistyy Perussa, kun askelmerkkejä täsmennetään. Edessä on kolmen P:n Kolmiloikka: Puola, Peru, Pariisi.

Ilmastomuutos on myös palkansaajien asia

Kansainvälinen ay-liike on täällä Varsovassa näkyvästi paikalle. Ilmastomuutos on mitä suurimmassa määrin palkansaajien asia. Suomalaisittain sanat ovat isoja ja tunnetta on pelissä.

Maailman teollisuusliittojen keskusjärjestön suomalainen pääsihteeri Jyrki Raina jyrisi, että ilmastonmuutoksen torjunnalla on kiire ja totesi sarkastisesti: kuolleella planeetalla ei myöskään ole työpaikkoja.

Suurinpiirtein samoja odotuksia ladataan Pariisin kokoukseen kuin neljä vuotta sitten Köpikseen. En elintasoa olla toista kuutta vuotta hukattavissa.

On myös tapahtunut edistystä. Neljä vuotta sitten neuvottelutiloihin pääsy kesti useita tunteja. Nyt  rekisteröityminen vei muutaman minuutin. Järjestelmistä löytyi neljä vuotta vanha kuvakin, joka – ihme kyllä – kelpasi kulkulupaan.

Ralf Sund, STTK

***

Ilmastonmuutos ja talous: Kauanko meillä vielä on neljä vuodenaikaa?