STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää: Suomi sai kolmen vuoden aikalisän


Työllisyys ja talouskasvu

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää pitää työllisyys- ja kasvusopimuksen luomaa noin kolmen vuoden työrauhaa merkittävänä kädenojennuksena Suomen luotsaamiseksi yli vaikeiden aikojen.
– Palkansaajaliike on aina kantanut vastuunsa Suomen menestyksestä ja nyt se osoitti vastuun erittäin maltillisilla ja keskinäistä solidaarisuutta korostavilla palkankorotuksilla.

Suomen kilpailukyky edellyttää kasvua ja uudistumista ja suomalaisilla yrityksillä sekä työmarkkinajärjestöillä on tässä erityinen vastuu.

Mäenpää korostaa, että yksin työmarkkinaosapuolten toimilla Suomen uutta huomista ei tehdä.
– Maan hallituksen on nyt vietävä rakenteellisia uudistuksia vauhdilla eteenpäin ja turvattava hyvinvointipalveluiden tulevaisuus. Suomen kilpailukyky edellyttää kasvua ja uudistumista ja suomalaisilla yrityksillä sekä työmarkkinajärjestöillä on tässä erityinen vastuu. Myös työyhteisöjen toimivuuteen ja luottamuksen vahvistamiseen työpaikoilla on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kilpailukyvystä työmarkkinajärjestöillä erityinen vastuu

Työmarkkinajärjestöjen välillä eipäs-juupas-tupo -keskustelusta on päästävä Mäenpään mielestä eroon.
– On luotava osapuolia tyydyttävä uusi suomalainen työmarkkinamalli, jossa paikallis-, liitto- ja keskusjärjestötason roolit ovat selkeät.

Työmarkkinaosapuolten seuraava ponnistus ovat työeläkejärjestelmän uudistamiseen liittyvät neuvottelut.
– Vaikeuksista huolimatta kasvu- ja työllisyyssopimus viestittää luottamuksen palaamisesta osapuolten välille ja se antaa hyvät askelmerkit tuleviin eläkeneuvotteluihin. Neuvotteluissa ei pidä hosua. Kyseessä on erittäin merkittävä suomalaista sosiaaliturvaa uudistava kokonaisuus, jossa on huomioitava samanaikaisesti aktiiviväestön tarpeet ja pidettävä huolta nuorten polvien turvasta.

Lue myös: Työllisyys- ja kasvusopimus
Sopimus pähkinänkuoressa: Katso video

***

Työmarkkinajärjestöt yksimielisiä työllisyys ja kasvusopimuksen tulkinnasta

STTK: Suomen kilpailukyky parantunut merkittävästi, sosiaalimaksujen korotukset kompensoitava veroratkaisulla