Kesäduunari-infosta apu yli 500 nuorelle – samoilla työpaikoilla useita ongelmia


Nuoret ja työelämä, Duuni info

SAK:n, STTK:n ja Akavan Kesäduunari-infoon tuli tänä kesänä yli 520 yhteydenottoa. Kysyjät olivat nuoria, heidän vanhempiaan ja työnantajia. Viime vuonna kysyntää oli saman verran.

Kesäduunarineuvoja Anna-Sofia Kivi kertoo ongelmien kasautuvan usein työpaikoilla.

– Nuori saattoi soittaa yhdestä ongelmasta, mutta samalla paljastui muutakin. Ongelmia oli ihan perusasioissa, kuten palkoissa ja työajoissa. Jotkut työnantajat vetävät työehdot hatusta eivätkä noudata määräyksiä.

Kiven mukaan osa yrityksistä pyrkii siirtämään omia riskejään nuorten harteille. Eniten työehtoja poljettiin asioissa, jotka maksavat.

– Nuoren kannattaa liittyä liittoon, jos opiskelee jotain alaa tai jatkaa työntekoa edes osa-aikaisena. Liitto auttaa ongelmatilanteissa, Kivi neuvoo.

Uusi työelämän neuvontapalvelu nuorille

SAK, STTK ja Akava aloittavat maksuttoman neuvontapalvelunsa uudelleen maanantaina 16. syyskuuta. Tuolloin aloittava Nuorten duuni-info palvelee numerossa 0800 179 279 maanantaista perjantaihin kello 9–15. Neuvoja saa myös osoitteessa www.duuni-info.fi . Palvelua tarjotaan marraskuun alkuun asti.

Nuorten duuni-infolla järjestöt osallistuvat Ylen Nuorille. Nyt! -kampanjaan, jonka tarkoituksena on yhdistää suomalaiset nuorten puolesta syrjäytymistä vastaan. Kesäduunari-info palaa palvelemaan taas ensi kesänä.

Lisätietoja

Kesäduunarineuvoja Anna-Sofia Kiven haastattelut: SAK:n tiedottaja Katariina Harju, 040 529 9928

SAK: nuorisosihteeri Tatu Tuomela, 040 534 0577 STTK: opiskelija- ja nuorisopoliittinen asiantuntija Ulla Hyvönen, 044 777 7089 Akava: johtaja Risto Kauppinen, 0400 529 029

***

Oletko siirtymässä työelämään vai teetkö töitä kesäisin tai opintojen ohessa? Tervetuloa työelämään -sivusto kertoo sinulle työelämän keskeiset pelisäännöt sekä työntekijän velvollisuudet ja oikeudet tiiviissä paketissa. Ne on hyvä selvittää jo ennen työsuhteen solmimista: www.tyoelamaan.fi